Malebná turistika Terchovej

V našej krajine máme nesmierne veľa miest, kde sa dá dobre prechádzať a spoznať nové malebné zákutia miest, aj prírody. S prichádzajúcim letom, sa otvárajú aj nové možnosti, ako toho spoznať čo najviac. Nie každý má rád turistiku, preto treba začať niečím ľahším a pomaly si zvykať na náročnejšie trasy.

Čím vyššia náročnosť turistiky, tým krajšie sa vám príroda odvďačí nádhernými výhľadmi a prekrásnou prírodou.

Príprava na turistiku

Začínajúci. Aj pokročilí turista, by sa mal na turistiku veľmi dobre pripraviť. Najprv si treba ujasniť, kde presne bude turistika prebiehať, a podľa toho si treba pripraviť nasledovné:

  • Naplánovať trasu
  • Zaobstarať mapu- najlepšie aj papierovú, aj elektronickú
  • Vybrať si dobrú obuv- najlepšie mať obuv vychodenú, nie je vhodné si brať úplne nové topánky
  • Zaobstarať si výbavu podľa náročnosti trasy a fyzických schopností- turistické palice, náhradné oblečenie, ...
  • Nachystať si základnú lekárničku
  • Pozrieť si počasie v danej lokalite- počasie na horách sa rýchlo mení
  • Dať niekomu vedieť, kam presne sa chystáte
  • Samozrejme nezabúdať na dostatok vody a jedla

Jánošíkove diery

Tieto skalné útvary, sa nachádzajú v národnej prírodnej rezervácii Rozsutec. Je to sústava kaňonov a tiesňav v Malej Fatre. Skladajú sa z troch častí: Dolné diery, Horné diery a Nové diery.

Môžete tu vidieť 20 vodopádov, bizarné skalné útvary, rôznych živočíchov a špecifické rastliny. Turistická prechádzka trvá od 3 hodín, do 5 hodín. Treba rátať s tým, že sa tu nachádzajú rôzne rebríky, reťaze lávky a občas vedie turistický chodník aj cez potok. Turistický chodník sa začína pri hoteli Diery a Terchovej a taktiež, tam aj končí.

Táto turistická trasa je vhodná aj pre menej zdatných turistov, treba sa ale pripraviť na to, že najmä v Horných dierach je mnoho rebríkov, ktoré treba zdolať. V prípade, že sa na o necítite, môžete začať v Dolných dierach a uvidíte, ako vám to pôjde. 

Veľký Rozsutec

Viacej zdatní turisti si môžu zvoliť trasu na Veľký Rozsutec. Táto trasa je náročnejšia, výstup trvá približne 5-6 hodín. Nachádzajú sa tu veľké výškové rozdiely, preto sa na túto trasu treba dobre pripraviť. Tento chodník býva v zimnom období uzatvorený, preto je lepšie, zvoliť si túto trasu radšej v lete. Odmenou za výstup vám bude nádherný výhľad a skvelý pocit z úspešného vvýstupu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.