Vytlačiť túto stránku

Kvíz: Nakupujete so zdravým rozumom alebo ste skôr nákupný maniak?

Napísal TS 27. november 2019

Nákupné šialenstvo s názvom Black Friday je opäť tu. Z každej strany na nás vyskakujú obrovské zľavy či výpredaje. Máte aj vy v pláne vyraziť do obchodov či vyžmýkať svoju peňaženku na internete? 

black_friday19

Značka Gambrinus pre vás v spolupráci so psychológom Robertom Krausem pripravila kvíz, v ktorom sa dozviete, či ste pre obchodníkov ľahká korisť alebo nakupujete s rozumom. 

Mechanizmus: Odpovedajte na jednotlivé otázky v kvíze a zistíte, aký typ nakupujúceho ste. Spočítajte si, či ste preferovali najviac odpovedí A, B, alebo C a dozviete sa výsledok. 

Koľkokrát mesačne nakupujete iné produkty ako potraviny? (oblečenie, elektroniku, knihy..)

  1. 0-1
  2. 1-2
  3. 3 a viac

Kompenzujete si počas nákupov iné deficity? (nespokojnosť v práci, vo vzťahu..)

  1. nikdy
  2. občas
  3. vždy idem „vypustiť ventil“ nákupmi

Stáva sa vám, že nakupujete nekontrolovane?

  1. nie, nakupujem výhradne podľa nákupného zoznamu a veci, ktoré potrebujem
  2. občas si kúpim aj to, čo nie je nevyhnutné
  3. áno, často podlieham zľavám a akciám

Ako často myslíte počas dňa na nákupy?

  1. nikdy
  2. občas
  3. takmer celý deň

Ako často mávate po nákupoch výčitky svedomia?

  1. nikdy, vždy kúpim len to, čo som chcel/a
  2. občas
  3. pravidelne odchádzam z obchodu s niečím, čo som sa nechystal/a kúpiť

Chválite sa svojimi nákupmi alebo o nich hovoríte/ukazujete ich priateľom?

  1. nie, nepotrebujem to robiť
  2. áno, rád/a sa delím o radosť z novej veci s niekým blízkym
  3. vždy, keď si kúpim nové oblečenie, elektroniku či doplnky o tom vedia aj moji kamaráti

Je pre vás značka oblečenia dôležitá?

  1. je mi jedno, o akú značku ide, hlavne, nech sa mi to páči
  2. som verný/á svojím obľúbeným značkám
  3. šmejdy a fejky nikdy nekupujem

Oddychujete pri nakupovaní? 

  1. neberiem to ako oddych, iba prídem a nakúpim potrebné veci
  2. nakupovanie je pre mňa relax
  3. bez nakupovania by som si nevedel/a oddych predstaviť

Čo pre vás znamenajú výpredaje?

  1. nič, veci si kupujem vtedy, keď ich potrebujem
  2. vždy čakám na zľavy, ale nemám problém kúpiť tovar aj bez zľavy
  3. neviem sa ich dočkať, veci, ktoré nie sú v zľave nekupujem

Aký vplyv majú na vás ponuky na internete?

  1. žiadny, vyhľadávam len tie produkty, o ktoré mám záujem
  2. ak vidím pútavú reklamu, zvyknem si aspoň prezrieť produkty, niekedy aj nakúpim
  3. keď na mňa zasvietia obrovské zľavy, tak idem do e-shopu a väčšinou nakúpim

VÝSLEDKY:

Najviac odpovedí A: Nakupujem premyslene a bez zbytočností

Svoje nákupné správanie máte pod kontrolou a presne viete, čomu a akým veciam budete venovať svoj čas a peniaze. Taktiež si uvedomujete, že nakupovaním nedosiahnete dlhodobé šťastie a neriešite tým svoje vlastné deficity z iných oblastí. Rýchle a intuitívne nákupy nie sú nič pre vás. Pri kúpe produktov sa skôr sústreďujete na praktickosť. Výčitky svedomia vám nič nehovoria, nakoľko vo väčšine prípadov kupujete len to, čo potrebujete. Kupujete si oblečenie, ktoré sa vám páči. Samotné nakupovanie je pre vás skôr nutnosť než relax. Pri rozhodovaní a výbere jednotlivých produktov ste pragmatický a využívate analytickejší štýl uvažovania.

Tip pre vás:

Je pre vás dôležité, aby ste mali veci pod kontrolou, a preto beriete nakupovanie ako potrebnú nevyhnutnosť,  nestaviate na ňom svoj životný štýl. Miestami však preto môžete  v očiach druhých ľudí pôsobiť  ako upätý suchár. A vy taký predsa nie ste! Skúste sa preto občas trochu odviazať a vyhoďte si pri nakupovaní z kopýtka. Nemusíte pritom „rozbiť bank“ či vybieliť vlastný účet. Stačí, ak si občas doprajete niečo pekné alebo užitočné. Neplánovaným nákupom potešíte seba, svoj šatník, kuchyňu, kanceláriu, byt alebo svojich najbližších, ktorých k novému darčeku môžete aj pozvať na pivo. Pri oboch totiž platí, že najlepšie veci sú často tie neplánované. 

Najviac odpovedí B: Nakupujem veľa, ale viem sa ovládať

Vo vašom správaní sa môže objaviť túžba kupovať nové veci, ale zároveň sa viete ovládať, nepreferovať intuíciu a dokážete zapojiť racionálne formy uvažovania. Miestami si môžete nakupovaním kompenzovať iné potreby. Sem tam vás vaše rozhodnutie môže mrzieť, ale nestáva sa to často. Radi sa podelíte o to, čo ste si kúpili aj so svojimi blízkymi, pričom to skôr vnímate ako zdieľanie radosti, než ako určitý prejav sebapresadenia. Ste verný značke a kupuje si tú, ktorú máte odskúšanú. Pri nákupoch kombinujete racionalitu, ale aj intuíciu. Pri nakupovaní dokážete aj oddychovať a máte radi zľavy. Pri výhodnej ponuke kúpite tovar aj po zlacnení.

Tip pre vás:

Kráčať s davom je v poriadku, mali by ste si však vedieť zachovať aj osobitý štýl. Aj pri nakupovaní platí, že všetko treba robiť s mierou. Malé nákupy pre vás vo všeobecnosti nepredstavujú hrozbu, pri vyšších platbách však zbystrite pozornosť. Je pre vás dôležité, aby ste svoje nákupy vedeli zdôvodniť nielen pred okolím, ale aj sami pred sebou. Ak neustriehnete mieru medzi potešením a posadnutosťou, vaša peňaženka trpko zaplače. A možno aj vy, ak vás budú hlodať výčitky svedomia, budete musieť žehliť tú kopu šiat alebo vyhadzovať kúsky, ktoré vám síce v prvom momente padli do oka, no na sebe ste ich ani raz nemali. Nabudúce preto zvážte, či chcete ísť naozaj minúť desiatky eur na nové tričko, alebo si skôr užijete spoločnosť svojich priateľov s kvalitným pivom v ruke.

Najviac odpovedí C: Nakupujem vždy a všade

Milujete nakupovanie, ktorému viete zasvätiť svoj život, niekedy ale bez uvedomenia si, či dané veci v skutočnosti potrebujete. Častokrát sú nákupy len určitou nálepkou, ktorá skôr kompenzuje váš vnútorný nepokoj. Samotné nakupovanie pre vás slúži ako uvoľnenie nahromadeného napätia. Nákupmi utekáte pred tým, čo v skutočnosti potrebujete. Preto sa môžete často ocitnúť v situáciách, kedy si uvedomíte, že vás ani dočasné uvoľnenie napätie nezbavilo nahromadeného stresu. Často preferujete intuitívnu voľbu a môžete nakupovať bez dostatočnej reflexie svojho správania. Využívate oblečenie ako symbol vlastnej prezentácie s cieľom dosiahnuť pozornosť zo strany druhých ľudí. Máte množstvo oblečenia, no vôbec si neuvedomujete, či ho naozaj potrebujete.

Tip pre vás:

Snažte sa zvýšiť mieru vlastnej sebareflexie a byť viac v kontakte so sebou samým. Predsa dobre viete, že iba šaty nerobia človeka. Lepšie je mať kopec zážitkov, ako kopec nepotrebných vecí v skrini. Inak povedané – sú aj lepšie spôsoby, ako vypustiť paru, zabaviť sa alebo prísť na iné myšlienky. Kým sa z vašej klávesnice a myšky nezačne počas Black Friday dymiť z preklikávania na rôzne e-shopy, mali by ste sa radšej vybrať s priateľmi na pivo. Zistíte, že endorfíny sa dajú získať aj iným spôsobom a že pochváliť sa môžete nielen novými čižmami, ale aj zážitkami. 

3 komentárov

  • Komentár bea.havala %AM, %14 %297 %2021 %06:%okt napísal bea.havala

    s tým súhlasím :D

  • Komentár ninah1486 %AM, %14 %296 %2021 %06:%okt napísal ninah1486

    oblečenia nie je nikdy dosť

  • Komentár lma633593 %AM, %14 %294 %2021 %06:%okt napísal lma633593

    ja som skôr maniak, oblečenia mám strašne veľa