Svedectvo politického väzňa

„Štefan Kiripolský mohol urobiť kariéru vo vysokej hre. Stačilo podpísať spoluprácu, dokázať svoju vernosť vládnucej ideológii, napľuvať si do tváre...“ – Anton Srholec

Vydavateľstvo SLOVART Vás srdečne pozýva na uvedenie knihy Juraja Hradského Odsúdený č. 3359 - Štefan Kiripolský v pondelok 9. mája o 18.00 v kníhkupectve Panta Rhei na Poštovej ulici v Bratislave. Podujatie bude moderovať Dado Nagy.
Kniha Odsúdený č. 3359 je svedectvo Štefana Kiripolského, bývalého reportéra Rádia Slobodná Európa a politického väzňa, o praktikách totalitného režimu v ČSSR v 50. až 80. rokoch 20. storočia.
V roku 1954 sa emigrant Kiripolský stal obeťou politického únosu: KGB a ŠtB ho z Viedne uniesli späť do Československa. Nasledujúcich 15 rokov prežil v šiestich väzniciach a tomuto obdobiu venoval najväčšiu časť svojho rozprávania. Jeho súčasťou sú aj spomienky na prominentných spoluväzňov – generála Antona Rašlu, Gustáva Husáka či biskupa Pavla Gojdiča. Hoci bol Štefan Kiripolský po roku 1989 rehabilitovaný, svoj príbeh sa až do konca života neodvážil zverejniť. Doslov napísal Anton Srholec.

O autorovi
Juraj Hradský (1953) je slovenský výtvarník a publicista, ktorý sa zaujíma predovšetkým o vojenskú históriu. Je autorom viacerých monografií o chladných zbraniach, najvýznamnejšie sú Japonský meč – mýty, legendy, história (1992) a Čaro chladných zbraní (Slovart, 2000). Podľa jeho výtvarných návrhov boli zhotovené zbrane pre Čestnú stráž prezidenta Slovenskej republiky. Je členom Československej napoleonskej spoločnosti so sídlom v Brne. Žije a tvorí v Bratislave.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.