Tip na knihu: Divadelná monografia o Martinovi Hubovi

Monografia získala Cenu E. E. Kischa a ocenenie od Literárneho fondu. Divadelná monografia Martin Huba vyšla minulý rok vo Vydavateľstve SLOVART v spolupráci s Divadelným ústavom. Ide azda o jeho najosobnejšie a najrozsiahlejšie interview, v ktorom mu otázky kládla slovenská teatrologička Ľubica Krénová.

Martina Hubu v ňom máme možnosť spoznať nie len ako bravúrneho divadelníka, či uctievaného herca a režiséra, ale aj ako pozorného spoločníka a sústredeného rozprávača. Kniha obsahuje sedem kapitol posudzujúcich kľúčové obdobia a udalosti jeho tvorivého života. Aj vďaka schopnosti Martina Hubu výstižne pomenovať veci a javy v umení i občianskej spoločnosti nachádzame na stranách tejto publikácie dvojaké dejiny: osobné dejiny jedného z najvýznamnejších aktérov slovenskej a českej divadelnej scény, ako aj jeho pohľad na samotné dejiny našej divadelnej scény.

Práca autorky Ľubice Krénovej, zhmotnená do rozsiahlej publikácie, bola odmenená týmto ocenením:

MEDZINÁRODNÁ CENA EGONA ERWINA KISCHA ZA LITERATÚRU FAKTU ZA ROK 2020

Info o ďalších ocenených tituloch a autoroch nájdete na stránke Slovenského inštitútu v Prahe.

Knihe sa podarilo získať aj ďalšie krásne ocenenie od Literárneho fondu:

PRÉMIA LITERÁRNEHO FONDU ZA PôVODNÚ SLOVENSKÚ LITERÁRNU TVORBU ZA ROK 2020 V KATEGÓRII LITERATÚRA FAKTU

O autorke:

Mgr. Ľubica Krénová, Ph.D. je teatrologička, divadelná historička a publicistka. Na prelome 80. a 90. rokov pripravovala v Slovenskej televízii magazín Kultúrna revue o dramatických umeniach. Jej pôsobenie je spojené aj so Slovenským inštitútom v Prahe . Vo svojej kriticko-publicistickej tvorbe sa venuje predovšetkým reflexii vývojových tendencií súčasného divadla, hereckej tvorbe v premenách dobovej estetiky a slovenskému a českému divadlu v historickom kontexte.

Je autorkou viacerých publikácií. Za hereckú monografiu Ladislav Chudík, ktorá rovnako ako publikácia o Martinovi Hubovi vyšla vo Vydavateľstve SLOVART v spolupráci s Divadelným ústavom, získala Výročnú cenu Literárneho fondu v oblasti teatrológie a Cenu J. M. Hurbana za najlepšie biografické dielo roku 2009.

slovart_271121

Na fotokoláži je autorka Ľubica Krénová s ostatnými slovenskými laureátmi Ceny E. E . Kischa - Foto: Slovenský inštitút v Prahe

Vydavateľstvo SLOVART srdečne gratuluje všetkým oceneným a úprimne vyjadrujeme radosť zo získania dvoch ocenení pre publikáciu Martin Huba.

O Medzinárodnej cene Egona Erwina Kischa za literatúru faktu

Posledný septembrový deň patril odovzdávaniu Medzinárodnej ceny Egona Erwina Kischa za literatúru faktu, ktoré sa uskutočnilo v českom Letohrade. Vzhľadom na to, že sa slávnostné odovzdávanie cien minulý rok kvôli pandémii neuskutočnilo, 30. ročník bol príležitosťou pre odovzdanie ocenení za posledné dva roky. V oboch ročníkoch boli hlavnými laureátmi slovenskí autori.

V jubilejnom 30. ročníku, ktorý priniesol hlavnú cenu Jozefovi Leikertovi za dve publikácie Mňačko a Izrael a Osudy osobnostní Slovenska, bola jednou z ocenených aj publikácia o uznávanom slovenskom hercovi a režisérovi Martinovi Hubovi.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.