Európska literatúra je svetová – dva nové oceňované romány v edícii MM

Kolibrík a Večern‎ý nepokoj boli knihy, s ktorými sa slovenskí čitatelia a čitateľky mohli zoznámiť už počas Noci literatúry v ukážkach, ktoré načítali Richard Stanke a Anežka Petrová. Zo záznamu si ich môžete pozrieť  na stránke Českého centra.

Autorom románu Kolibrík je taliansky spisovateľ Sandro Veronesi, ktorý za svoju knihu v roku 2020 získal prestížne ocenenie Premio Strega. Život hlavnej postavy, lekára Marca Carreru, je plný nepokojného hľadania – vyrovnáva sa so stratou blízkych, osudovými náhodami a celoživotnou láskou. Cez tohto nenápadného hrdinu opisuje Veronesi ďalšie nezabudnuteľné postavy v dojímavom príbehu jedenej rodiny, ktorý si čitateľ musí poskladať sám – z rozprávaní, listov, esemesiek, telefonátov a zoznamov...

Prvá kniha autora v slovenčine vychádza v preklade Stanislava Valla a fanúšikovia edície MM ju nájdu vo všetkých dobrých kníhkupectvách.

slovart_141121

Večerný nepokoj, románový debut Marieke Lucas Rijneveld, je príbehom sedliackej rodiny, ktorú zasiahne smrť dieťaťa. Z pohľadu dospievajúcej Jas sledujeme, ako sa s touto stratou vyrovnávajú jednotliví členovia rodiny. V zármutku sa utápajúci rodičia nevnímajú, ako sa im z rúk postupne vymykajú životy dcér Hanny a Jas i syna Obbeho.

Jazyk románu je drsný, fyzický a nemilosrdný. Zahraniční recenzenti píšu, že je krásny vo svojej surovosti a že sa Rijneveld podarilo skvele zachytiť vnímanie absurdného sveta dospelých dieťaťom. Debut Večerný nepokoj bol ocenený prestížnou Medzinárodnou Bookerovou cenou za preklad a doteraz vyšiel v takmer 40 jazykoch.

Publikáciu, ktorú vydávame v novembri v preklade Adama Bžocha, z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

O autoroch

Sandro Veronesi (1959) je taliansky spisovateľ a esejista. Vyštudoval architektúru na univerzite vo Florencii. Napísal päť románov, niekoľko zbierok esejí a populárno-náučných kníh, divadelnú hru a viacero televíznych scenárov. Za svoje romány Caos calmo (2006) a Kolibrík (Il colibrì, 2020) dostal prestížnu taliansku cenu Strega. Žije v Ríme.

Marieke Lucas Rijneveld (1991) sa radí k najväčším talentom súčasnej nizozemskej literatúry. Pochádza zo Severného Brabantska, z kalvínskej rodiny a žije v Utrechte. V roku 2010 prijala druhé krstné meno Lucas a začala používať rodovo neutrálne označenie „oni“. Ich zbierka poézie Teľacia koža (Kalfsvlies, 2015) bola vyhlásená za najlepšiu básnickú prvotinu roka a v Holandsku dostala cenu C. Buddinghʼu. Ich druhý román Môj drahý vyvolenec (Mijn lieve gunsteling, 2020) postúpil do užšieho výberu literárnej ceny Libris.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.