Najatraktívnejší región na jarnú a letnú dovolenku

 Liptov patrí bezpochyby k najkrajším regiónom Slovenska z prírodného či kultúrno-historického hľadiska. Mnoho návštevníkov sem smeruje nielen za výletmi do prírody či k termálnym prameňom, ale aj obdivovať historické a umelecké pamiatky. 

 Dobrá správa z Liptova 

 Nie náhodou práve v tomto období, kedy ľudia na Slovensku potrebujú pozitívne signály a tipy na výletné miesta, ktoré dúfame už budú čoskoro otvorené, vychádza atraktívna knižná novinka – turistický sprievodca Liptov

Nový a bohato ilustrovaný sprievodca predstavuje Liptov nielen z pohľadu miest jednodňovej či víkendovej turistiky, ale aj z hľadiska strávenia dlhšej dovolenky. Návšteva všetkých lokalít opísaných v tomto sprievodcovi totiž vyžaduje veľa dní či niekoľko opakovaných návštev. 

Autorom knižnej novinky, ktorá vychádza vo vydavateľstve DAJAMA je autor desiatok turistických sprievodcov po Slovensku geograf Daniel Kollár. Podľa jeho slov „sprievodca má byť inšpiráciou tým, ktorí preferujú pešiu turistiku a cykloturistiku v prírode, ako aj tým, ktorí obľubujú výlety k termálnej vode či prechádzky za kultúrno-historickými pamiatkami. Liptov má naozaj čo ponúknuť a svojou jedinečnosťou bez pochýb vyniká dokonca aj v porovnaní s inými európskymi regiónmi.“ 

Dovolenka ako z rozprávky 

Prečo práve Liptov a príroda? Liptov má jednu z najmalebnejších prírodných scenérii v rámci Slovenska. Najcennejšie prírodné hodnoty sú chránené v troch národných parkoch. Ak k tomu prirátame podzemné bohatstvo vo viacerých verejnosti prístupných jaskyniach (Demänovská jaskyňa slobody, Demänovská ľadová jaskyňa, Važecká jaskyňa, Malá Stanišovská jaskyňa) a početné pramene liečivých minerálnych a termálnych vôd (kúpele Lúčky či Liptovský Ján) ako aj vodnú nádrž Liptovská Mara, je prírodný obraz Liptova takmer dokonalý. S takýmto „výpočtom“ pôsobí príroda Liptova priam rozprávkovo. 

Čo ste možno o Liptove nevedeli 

Najstaršími architektonickými pamiatkami sú zrúcaniny stredovekých hradov (Likava, Liptovský hrad). Ako však uvádza autor sprievodcu Daniel Kollár, „mnoho liptovských miest a dedín sa môže pochváliť mimoriadne hodnotnými stredovekými kostolmi. Neraz aj malá dedinka sa pýši z umelecko-historického hľadiska významným gotickým kostolom – Smrečany, Martinček, Ludrová, Liptovské Sliače, Okoličné a iné. Niekoľké z nich majú ešte ranogotický pôvod. Ich vek presahuje aj viac ako sedemsto rokov. Mnohé kostoly si zachovali svoj pôvodný cenný gotický inventár a ich steny zdobia stredoveké nástenné maľby.“ 

Liptovské naj v ľudovej kultúre 

Vo viacerých obciach na Liptove sa možno dodnes stretnúť s pamiatkami ľudovej architektúry, z ktorých viaceré sa nachádzajú vo Vlkolínci (zaradenom do Zoznamu svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO) a v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline. Jedinečný drevený kostol vo Sv. Kríži je jednou z najväčších drevených stavieb v Európe. Liptov je výnimočný na Slovensku aj svojimi tradíciami. Napr. každoročne organizovaný folklórny festival v obci Východná patrí k najväčším folklórnym festivalom v strednej Európe. 

Gastronómia a cestovný ruch 

Synonymom Liptova sú aj bryndzové halušky, ovčí syr a žinčica, ktoré môžu návštevníci vyskúšať v mnohých salašoch a kolibách. Liptov zohráva mimoriadnu úlohu aj v cestovnom ruchu Slovenska. Takmer každý na Slovensku pozná najväčšie horské a lyžiarske strediská JASNÁ Nízke Tatry či SKIPARK Ružomberok a najväčšie termálne parky akými sú napr. TATRALANDIA či Vodný park Bešeňová. Spolu s desiatkami peších a cyklistických turistických trás Liptov ponúka pre každého návštevníka takmer všetko potrebné k aktívnemu tráveniu voľného času. 

Turistický sprievodca Liptov je logicky členený na tri oblasti nachádzajúce sa na jeho území (Liptovský Mikuláš a stredný Liptov, Ružomberok a dolný Liptov, Liptovský Hrádok a horný Liptov). Okrem toho sú súčasťou knihy kapitoly o histórii a kultúre, tipy na tematické prechádzky a praktické informácie. Viac ako 500 fotografií, máp, obrazov a ilustrácií dopĺňa obraz Liptova, v takejto podobe ešte nespracovaný. 

Objavte ducha liptovského regiónu, jeho prírodu, pamiatky, romantické zákutia, múzeá či galérie. „Či už uprednostňujeme aktívny oddych v prírode alebo kultúrno-historické pamiatky, každý turista si tu nájde „to svoje“, dodáva autor a vydavateľ sprievodcu, Daniel Kollár. 

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.