Vytlačiť túto stránku

História v novom šate – Mediciovci, Lucrezia Borgia

Napísal Slovart 10. január 2021

V Taliansku spisovateľa Mattea Strukula prezývajú Dumas 2.0 a aj vo svojom románe Mediciovci – Úpadok rodu, ktorý je zavŕšením úspešnej tetralógie, dokazuje svoje majstrovstvo písania historickej beletrie. Okrem príbehu Márie deʼ Medici prichádza Vydavateľstvo SLOVART  aj s príbehom o ďalšej silnej ženskej hrdinky – Lucrezii Borgia.

slovart_1_21

Za sériu o Mediciovcoch získal v roku 2017 v Taliansku cenu Premio Bancarella a zaradil sa tak medzi autorov ako Ernest Hemingway, Boris Pasternak, John Grisham či Umberto Eco. V 17. storočí je Paríž plný neresti a násilia. Mária deʼ Medici, mladá nevesta Henricha IV. Burbonského, sa musí vysporiadať s mocenskými chúťkami svojej rivalky Henrietty dʼ Entragues, ako aj so šľachticmi, ktorí sa chcú intrigami zmocniť trónu. A to ešte netuší, že jej život poznačia ustavičné boje proti nepriateľom, čo túžia zničiť jej kráľovstvo. Keď Henrich IV. Burbonský zomiera ako obeť sprisahania, na politickú scénu vstúpi žiarivá hviezda prvej veľkosti kardinál Richelieu. Práve kardinál získa po kráľovej smrti veľkú moc a zradí svoju najväčšiu podporovateľku Máriu deʼ Medici.

„Historický román s veľkolepými dramatickými zvratmi.“                                               

 Huffington Post

Autor Matteo Strukul pochádza z Padovy. Vyštudoval právnickú fakultu a získal doktorát z medzinárodného európskeho práva. Písaniu sa venuje od roku 2011 a jeho najznámejším dielom je práve séria o slávnom rode Mediciovcov. V slovenskom jazyku mu ešte vyšli romány: Casanova. Sonáta zlomených sŕdc (2019) a Kacír Michelangelo (2020) Všetky jeho knihy vyšli vo Vydavateľstve SLOVART v preklade Márie Štefánkovej.

Okrem príbehu Márie deʼ Medici prichádza Vydavateľstvo SLOVART  aj s príbehom o ďalšej silnej ženskej hrdinky – Lucrezii Borgia.

Keď sa Španiel Rodrigo Borgia stane pápežom Alexandrom VI., v Ríme sa začína nová epocha. Z otcovho povýšenia majú najväčší prospech pápežove nemanželské deti – synovia Cesare a Juan, ale aj krásna dcéra Lucrezia, keďže získavajú významné postavenie na pápežskom dvore. Rím je však zvodné a nebezpečné miesto, talianske vládnuce dynastie sa snažia držať svojich nepriateľov na uzde a stále menia spojenectvá. Hrozba francúzskej invázie prinúti pápeža vydať Lucreziu za svojho vplyvného nepriateľa. Keď Lucrezia odhalí strašnú pravdu, pustí sa do nebezpečnej hry.

Vatikánska princezná, román o Lucrezii Borgia, vychádza vo Vydavateľstve SLOVART v preklade Ferdinanda Laláka.

C. W. Gortner je americký spisovateľ historických románov. Vyštudoval New College v Kalifornii, spočiatku pôsobil v oblasti módy a zdravotníctva, od roku 2012 sa venuje výlučne písaniu. Je autorom kníh o Coco Chanel, Lucrezii Borgia, ako aj historickej série o Tudorovcoch a iných. Jeho knihy boli preložené do vyše 20 jazykov. Vo Vydavateľstve SLOVART mu vyšli dve knihy: Romanovovská cárovná (2019) a Vatikánska princezná (2020).