Novodobý Quijote

Najnovšia kniha Salmana Rushdieho je románom v románe. Priemerný autor špionážnych trilerov Sam Du Champ, inšpirovaný Cervantesovým klasickým dielom, stvorí Quijota ­–  popleteného obchodného cestujúceho, ktorý je posadnutý televíziou.

Keď sa Quijote zaľúbi do televíznej hviezdy, spolu so svojím (vymysleným) synom Sanchom sa vydá na dobrodružnú cestu po Amerike, aby dokázal, že je hoden jej ruky. Statočne zdoláva tragikomické nástrahy „veku, keď sa môže stať hocičo".

Novinka Quijote, s ktorou Salman Rushdie v roku 2019 zabojoval o Bookerovu cenu, vychádza vo Vydavateľstve SLOVART v obľúbenej edícii MM. Bola to už autorova piata nominácia, ktorú síce nepremenil, lebo ju získala Margaret Atwood s dielom The Testaments (vo Vydavateľstve SLOVART vychádza v prvej polovici roku 2021), ale jeho najnovší román sa hneď stal favoritom recenzentov. Quijote je poctou nesmrteľnému literárnemu dielu a Rushdie v románe podniká cestu na neprebádané územia. Dva príbehy – realistický o spisovateľovi a snový o zaľúbenom Quijotovi – vyústia do fantastického konca.

Kniha sa stala bestsellerom New York Times a podľa časopisu TIME je to jedna z najlepších kníh roku 2019. V slovenčine vychádza v preklade vynikajúceho Otakara Kořínka, ktorý je viacnásobným držiteľom Ceny Jána Hollého za umelecký preklad a prémie Ceny Jána Hollého. 

„Skvelý opis gýčového, povrchného a desivého novodobého spôsobu života.“                        Publishers Weekly

„Hravé, plné nespútanej fantázie.“                                                                                  The Guardian

O autorovi:

Salman Rushdie (1947) sa narodil v Bombaji. Vyštudoval King’s College v Anglicku. Spočiatku pracoval ako copywriter a neskôr sa začal venovať výlučne písaniu. Je autorom niekoľkých románov, zbierky poviedok, štyroch kníh esejí a memoárovej prózy. Medzi jeho najznámejšie diela patria Grimus (1975), Deti polnoci (Midnight’s Children, 1981, SLOVART 2010), Satanské verše (Satanic Verses, 1988), Hanba (Shame, 1983), Maurov posledný vzdych (The Moor’s Last Sigh, 1995) a i. Vydavateľstvo SLOVART doposiaľ v slovenčine vydalo tieto knihy: Bes, Čarodejnica z Florencie (2010), Deti polnoci (2011), Dva roky, osem mesiacov a dvadsať osem nocí (2016), Pán Zlatého domu (2018).

Salman Rushdie je nositeľom viacerých významných literárnych ocenení, za román Deti polnoci dostal v r. 2008 cenu Booker of Bookers (cenu za najlepšiu knihu ocenenú Bookerovou cenou); je členom niekoľkých významných umeleckých združení a v r. 2007 bol povýšený do šľachtického stavu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.