Toskánske dieťa. Príbeh o láske a odvahe čeliť skrytej minulosti

Napísal Slovenský spisovateľ, Mária Lešková 24. október 2020

Román Toskánske dieťa Rhys Bowen sa krátko po vydaní zaradil medzi svetové bestsellery. Library Journal o ňom napísal, že je to vynikajúca zmes histórie, záhad a romantiky na pozadí čarovného toskánskeho vidieka.

V Toskánskom dieťati autorka majstrovsky spojila hlboko ľudský, dojímavý príbeh o láske v čase vojny s napínavým hľadaním pravdy ukrytej hlboko v minulosti. Píše sa rok 1944. Keď britskému pilotovi Hugovi Langleymu začne v bojovej akcii horieť zasiahnuté lietadlo, nemá inú možnosť, než zoskočiť s padákom na územie Nemcami okupovaného talianskeho Toskánska. Pri dopade na zem si vážne zraní nohu, no našťastie sa mu dostane pomoci od mladej Talianky Sofie Bartoliovej, ktorá ho ukryje v zničenom kláštore. Do ich nečakaného zblíženia však zasiahne zrada a Sofia záhadne zmizne. Takmer o tridsať rokov neskôr Hugo náhle zomiera a jeho odcudzená dcéra Joanna prichádza na anglický vidiek zariadiť pohreb. Medzi otcovými vecami nachádza aj list adresovaný Sofii, ktorý sa vrátil neotvorený, a jeho obsah po rokoch odhalí prekvapujúce tajomstvo.

Joanna, ktorá sa sama vyrovnáva s hlbokými citovými ranami z nedávnej traumy, sa rozhodne vydať po otcových stopách do toskánskeho mestečka v horách, aby pochopila, čo sa mu v minulosti prihodilo – a možno jej táto cesta pomôže porozumieť i vlastnému životu. Čoskoro však zistí, že niekedy je lepšie nechať minulosť na pokoji...

Autorka knihy Rhys Bowen sa narodila v anglickom Bathe, no už dlhé roky žije striedavo v Kalifornii a Arizone. Je autorkou vyše tridsiatich románov, ktoré boli preložené do mnohých jazykov. V jej tvorbe, za ktorú získala množstvo prestížnych literárnych cien, prevažujú historické detektívky, zasadené do prvej polovice 20. storočia. Veľkej čitateľskej obľube sa teší aj jej séria detektívnych príbehov z dnešného Walesu. V slovenskom preklade jej vyšiel v roku 2020 román Panstvo Farleigh.

Z anglického originálu Rhys Bowen: The Tuscan Child, ktorý vyšiel vo vydavateïstve Lake Union Publishing, Seattle 2018, preložila Denisa Ghaniová.

Román  TOSKÁNSKE DIEŤA vychádza na 384  stranách, odporúčaná cena 13,90 €.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.