Vytlačiť túto stránku

Ako úspešne vychovávať v digitálnom svete

Napísal Mária Lešková, Noxi 29. august 2020

Nový, revolučný pohľad na moderné technológie, ktorým sú naše deti denne vystavované. Vo svete, kde hranie videohier a používanie internetu deťmi vzbudzuje obavy a inšpiruje k množstvu výskumov, ktoré sa zaoberajú dopadom týchto vplyvov na vývoj našich potomkov, ponúka Jordan Shapiro na prvý pohľad až šokujúco tolerantný prístup.

Autor v knihe neradí, že máte deťom všetky moderné lákadlá vziať, lebo sú zlé.  Radí však, ako deti do digitálneho sveta vyslať natoľko pripravené, aby na ne nepôsobili deštruktívne.

Nové technológie súčasnosti priniesli so sebou nielen zmenu životného štýlu, ale aj celkom iný typ detstva. Dospelí, ktorí sa tiež musia prispôsobovať rýchlo rastúcej informatizácii spoločnosti, sú odrazu konfrontovaní s otázkou, ako zvládnuť výchovu v celkom novom svete, v takom, v akom ho ako deti oni nezažili. V tomto zmysle ponúka Jordan Shapiro svoj pohľad na novodobé detstvo, a čerpajúc z najnovších výskumov v oblasti psychológie, vzdelávania, ekonómie a filozofie ukazuje, ako môže využitie moderných technológií prispieť k pozitívnej budúcnosti, v ktorej budú naše deti schopné vytvárať nové, lepšie modely medziľudských vzťahov, vytvárania širších komunít, ako aj globálneho občianstva.

Shapiro ponúka konkrétne a praktické rady, ako účinne vychovávať deti v online svete, a poskytuje nástroje a techniky na efektívne využívanie moderných technológií ako pomoc pri učení sa a raste. Pri malom exkurze do histórie sa nevyhne ani mikro-porovnaniu súčasnej doby s érou technických revolúcií v minulosti.

NOVÉ DETSTVO zobrazuje aktuálnu, inšpiratívnu a pozitívnu víziu dnešných detí. Autor verí, že sú schopné vytvoriť progresívny, rôznorodý a zmysluplný svet, aký si súčasní dospelí len sotva dokážu predstaviť. Jeho kniha má potenciál stať sa účinnou pomôckou rodičov, vychovávateľov a pedagógov pri výchove v súčasnom digitálnom svete.

Z anglického originálu The New Childhood preložila Martina Kozoňová.

NOVÉ DETSTVO vychádza na 360 stranách  Odporúčaná maloobchodná cena  12,90 €.