Vytlačiť túto stránku

Menštruácia nesmie byť tabu

Napísal Slovart 31. máj 2020

Menštruácia sa týka polovice svetovej populácie a napriek tomu je dodnes témou, o ktorej sa veľa ľudí zdráha hovoriť. S týmto sa snaží bojovať mladá nemecká ilustrátorka Lucia Zamolo. Nápad na knihu jej skrsol už počas vysokej školy a najskôr bola len bakalárskym projektom.

Už vtedy výber témy musela často vysvetľovať a obhajovať. To ju však len viac „nakoplo“ k dosiahnutiu cieľu. Jej ilustrovaná príručka svetom menštruácie – Červená je pekná – práve vychádza vo Vydavateľstve SLOVART. O preklad sa postarala Jana H. Hoffstädter: Červená je pekná je pre mladé slečny a pre ženy, ktoré sa chcú inou formou dozvedieť viac o menštruácii, a tiež ich nabáda k tomu, aby sa o nej nebáli otvorene rozprávať. Autorka sa snaží prelomiť tabu a myslím, že sa jej to darí. Knižka je vtipná, plná rôznych zaujímavostí, ale aj faktov. A  rozhodne nie je určená jedine ženám.“ odkazuje. Jana H. Hoffstädter je aj autorkou knižky pre zvedavé deti a ich rodičov, ktorí chcú citlivo a pravdivo odpovedať na detské otázky - Cesta na svet.

V knihe Červená je pekná čitateľky aj čitatelia nájdu praktické informácie, ale aj rady ako si pomôcť pri bolesti, či príbehy o tom, ako spoločnosť vnímala menštruujúce ženy v minulosti. Na odbornú časť dozerala gynekologička MUDr. Susanne Hoffman.

Lucia Zamolo k téme menštruácie pristupuje s humorom a veľmi otvorene, niektoré časti knihy sú osobné a pripomínajú denníkové zápisky. Kresby sú doplnené ručne vytvoreným fontom, ktorý ilustrátorka špeciálne prispôsobila aj pre slovenské vydanie. Knižka je určená pre dievčatá a chlapcov od 12 rokov, sa samozrejme, aj ich rodičov a pedagógov.

Lucia Zamolo (1991) získala za svoju knihu Rot ist doch schön (Červená je pekná) ocenenia Serafina, ktorú počas knižného veľtrhu vo Frankfurte udeľuje Nemecká akadémia pre detskú a mládežníckú literatúru.

Autorka vyštudovala dizajn so zameraním na ilustráciu a komunikáciu na Münster School of Design.