Tip na dve zaujímavé knižné novinky

Napísal Slovart, Albatros Media 01. marec 2020

Ako najspokojnejší ľudia na svete vychovávajú sebavedomé a schopné deti. To sa dozviete v knihe Prečo sú dánske deti šťastné? Vedeli ste, že spermie majú čuch? Že vaše telo správne vytvorí obličky až na tretí raz? odpovde nájddete v knihe Na počiatku bola bunka.

Zázrak života od prvej bunky po prvý nádych

Vedeli ste, že spermie majú čuch? Že vaše telo správne vytvorí obličky až na tretí raz? Že žliabok na hornej pere predstavuje šev, ktorým zrástli časti kože tvoriace tvár? Alebo že polohu vašich vnútorných orgánov majú na svedomí bunky v oblasti chrbta?

Na tieto aj mnohé iné otázky o vzniku človeka odpovedá v knihe Na počiatku bola bunka nórska biologička Katharina Vestre. A to zrozumiteľne a často aj veľmi vtipne.

Tak či onak, istým spôsobom si srstnatých predkov naďalej pripomíname: husou kožou. Keď je vám zima, vzpriamovače sa automaticky stiahnu, následkom čoho sa chlpy vztýčia. Pomáha to najmä živočíchom s dlhou srsťou, pretože v okolí tela vznikne ochranná vrstva teplého vzduchu. Zviera navyše vyzerá väčšie a desivejšie, keď sa cíti ohrozené. V prípade nás ľudí ide prakticky o zbytočný reflex – husia koža nás nezahreje a ani medveďa neodstraší.

Jej fascinujúci príbeh o procesoch vzniku ľudského tela od prvej bunky až po prvý nádych je určený milovníkom literatúry faktu, ktorí sa zaujímajú o ľudské telo a všetko, čo s ním súvisí.

Katharina Vestre (1992) je doktorandkou na Katedre biovied Univerzity v Osle. Jej knižný debut Na počiatku bola bunka bol preložený do 22 jazykov.

Vo Vydavateľstve SLOVART vyšli v edícii o ľudskom tele aj tieto knihy: Bez hanby o ohanbí, Taktne o tráviacom trakte, Miznúce mikróbySrdcové záležitosti.

slovart_lindeni0320

Prečo sú dánske deti šťastné? - vychádza v Lindeni 13. marca 2020

Alexanderová Jessica Joelle, Dissingová Sandahlová Iben

Čo sa výchovy detí týka, v Dánsku vraj vedia, ako na to. Dáni sú už roky považovaní za najšťastnejších ľudí na planéte. Zo šťastných detí rastú šťastní dospelí, ktorí vychovávajú šťastné deti, a tak stále dookola. Osvedčené metódy dánskej filozofie rodičovstva stoja na týchto pilieroch: Radosť z hry Číra autentickosť Otvorená myseľ Empatia Definitívne žiadne ultimáta Intimita a útulnosť Aký lepší darček môžeme svojim deťom dať, než im pomôcť, aby z nich vyrástli sebavedomejší a schopnejší ľudia?

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.