Vytlačiť túto stránku

Diana Mašlejová uvádza 2 nové detské knihy

Napísal Albatros Media 30. november 2019

Prvou sú nové dobrodružstvá obľúbeného ušatého plyšáka Stratený zajko na Islande a druhou kniha s poučným podtónom Malí hrdinovia: Hasiči. Obe vychádzajú vo vydavateľstve Albatros s krásnymi ilustráciami výtvarníčok Adely Režnej, respektíve Hedvigy Gutierrez.

011219_albatros

Stratený zajko na Islande je pôvabná knižka, ktorá rozpráva príbeh o priateľstve, láske, tolerancii a potrebe konať dobro. Podobne ako v predchádzajúcej knihe Stratený zajko v Paríži hrá dôležitú úlohu potreba prekonať strach v prospech lásky a pre druhých. So zajkom stretáva malý čitateľ na Islande viacero zábavných postáv a prežije veľké cestovateľské dobrodružstvo. Parížsky príbeh plyšového hrdinu zaujal detského diváka hneď po svojom vydaní v roku 2017 a ako priznáva sama autorka, aj jej prirástol k srdcu. „Zajko sa stal mojím obľúbeným knižným hrdinom. Vždy keď cestujem, predstavujem si, čo by tu asi robil, keby sa stratil. Dodnes ho nosím všade so sebou,“ hovorí Diana Mašlejová a vysvetľuje, prečo sa jej nová kniha odohráva na ďalekom Islande: „Keď sme navštívili tento nádherný ostrov, vládla tam tajuplná atmosféra a miestni nám rozprávali o troloch a elfoch. Už vtedy sa mi v hlave začal tvoriť nový príbeh. No a keď sme pricestovali na Hydru, zbadala som dievčatko, ktoré v ruke držalo majú plyšovú zajačicu. Odvšadiaľ na ňu gánili mačky. A tam niekde pribudla do deja malá zajačica Klárka, ktorá zajka sprevádza na jeho nových dobrodružstvách."

Tak sa Diana vrhla na islandský rozprávkový príbeh, no keďže sa okrem písania venuje aj organizácii vzdelávacích projekty pre deti na rozvoj čitateľskej gramotnosti a často sa na besedách stretáva s mladými čitateľmi, rozhodla sa aj pre ďalší projekt – pripraviť knihu o hrdinoch, o akých bežné detské knihy príliš nehovoria. A začala s hasičmi, pretože požiar je pre ňu skutočne veľká téma: „Strašidelná, ba priam hrôzostrašná! A predsa väčšina z nás vôbec netuší, čo spraviť, keď nastane. To bol aj môj prípad. Požiar som totiž v našej bytovke zažila priamo na vlastnej koži. A čo som urobila? Vybehla som z bytu ako zmyslu zbavená, bez kľúčov a po úplne zadymenom schodisku. Zachovala som sa presne tak, ako by sme sa chovať nemali. Lenže ako sa potom zachovať správne? To mi vŕtalo hlavou celé roky,“ priznáva sa autorka a čerstvá mama malého Artura. „Jedného dňa si teda vravím: a prečo to nezistiť a nenapísať o tom rozprávku? A aby to bola nielen rozprávka, ale aj poučná knižka pre malých a veľkých, stretla som sa priamo s hasičom, aby mi porozprával a vysvetlil, čo sa deje a čo sa diať nemá, keď nás stretne požiar. Kniha je práve o tom - o odvahe a o školákovi Hugovi, ktorý sa stane malým hrdinom."

Z oboch nových kníh má Diana veľkú radosť a verí, že deti najmä zabavia a možno v niečom aj poučia.„Rozprávkový svet je kdesi vo mne. Vnímam okolie realistickými dospelými očami, ale rovnako rada naň pozerám aj cez priezor fantázie. Čo sa asi skrýva v tej starej škatuli? Prečo ten vtáčik tak rýchlo odletel? Príbehy patria k môjmu životu, už som sa naučila s nimi žiť. Vidím ich všade a najradšej ich píšem pre deti."