Vytlačiť túto stránku

Hladko obratko je kniha stĺpčekov, ktorá osloví nielen štyridsiatničky

Napísal Ikar Lucia Čarná 13. október 2019

Život začína v štyridsiatke, dovtedy to bol iba prieskum. Takto podobne sa vyjadril k zlomovému veku, ktorý sa označuje aj ako polovica života, švajčiarsky psychológ Carl Gustav Jung. Tento vek je pre mnohých z nás prelomom,...

... lebo sa nad mnohými životnými otázkami musíme konečne zamyslieť. Je to vek, kedy sa náš život, naše telo aj naša duša premieňa, prichádzajú krízy aj nové zistenia. Veľa vecí zmeníme, alebo veľa vecí zmení nás. Portál Ženy v meste sa pred piatimi rokmi rozhodol dať priestor témam, ktoré zaujímajú ženy na vrchole svojho produktívneho veku. Formou stĺpčekov sa im každý deň v týždni prihovárali ich rovesníčky a glosovali o témach ako diskriminácia na základe veku, starnutie, strata práce, podnikanie, krízy vo vzťahoch, sendvičová generácia a podobne. Jednou z nich je autorka Lucia Pastierová Čarná, ktorá sa rozhodla svoje vybrané stĺpčeky pretaviť do knižky. Hladko obratko obsahuje krátke texty - „mudrovačky“ o živote, ktoré možno pomôžu ženám prekonať ťažšie chvíle a dajú im vedieť, že v tom nie sú samy. 

O čom je kniha Hladko obratko: 

Hladko obratko je knižka pre ženskú dušu. Vďaka kratučkým zamysleniam sa ponárate do jej rôznych zákutí. Občas zasa spoločne s autorkou nostalgicky spomínate či glosujete spoločenské dianie. Autorka sa zamýšľa nad vzťahmi a rodinnými zvykmi, zaoberá sa tematikou emancipácie, rodovej rovnosti či ageizmu. Pokúša sa definovať novodobú ženu v jednotlivých fázach jej života – ako matku, manželku, milenku, pracujúcu ženu i sexuálny objekt. Zaujímavosťou je, že na konečnej podobe knihy sa podieľali tri ženy. Ilustrácie pripravila výtvarníčka a dizajnérka Zuzana Ilavská, grafický dizajn zasa Martina Obertová.

Viac o knihe: https://www.bux.sk/knihy/450079-hladko-obratko.html

Autorku môžete sledovať tu: https://www.instagram.com/lu.carna/

O autorke: 
Rodená Bratislavčanka, vyštudovaná novinárka a publicistka, ktorá pôsobila dvadsať rokov ako „kreatívec“ v rôznych reklamných agentúrach na Slovensku a v Čechách. Počas tohto obdobia získala viac ako desať ocenení za kreativitu v reklame. Momentálne pôsobí vo vydavateľstve IKAR. Už takmer päť rokov píše stĺpčeky a robí rozhovory pre internetový portál Ženy v meste. Zaujíma sa o umenie, literatúru a psychológiu. Hladko obratko je jej prvá kniha. 

Kniha Hladko obratko vychádza na 248 stranách a maloobchodná cena je 10,90 eur.