Vytlačiť túto stránku

Výpravná publikácia Dobytie Mesiaca

Napísal Albatros Media, Lindeni 04. august 2019

Svet už nebude rovnaký. Človek sa prešiel po Mesiaci. Misia Apollo 11 v júli 1969 predstavovala zavŕšenie dnes už nepredstaviteľného úsilia a obetí. Kniha Dobytie Mesiaca, ktorá práve vyšla vo vydavateľstve Lindeni, detailne predstavuje históriu programu Apollo. 

Strhujúce rozprávanie sprevádza takmer 500 fotografií, ktoré umožnia nazrieť do zákulisia cesty na Mesiac. Priamo do stredu najväčšieho technického dobrodružstva v dejinách. Do doby, keď sme sa vydali na Mesiac.

Ešte pred zopár rokmi prehrávali Spojené štáty v „kozmických pretekoch“ na všetkých frontoch a komentátori hovorili o „technologickom Pearl Harbore“. V máji 1961 vyhlásil americký prezident John Kennedy za národný cieľ práve cestu na Mesiac. Išlo o náročnú úlohu, ktorá by svojou veľkosťou zatienila doterajšie sovietske kozmické prvenstvá. A zároveň o taký veľký cieľ, že doterajšie úspechy nemohlo ZSSR použiť. Obaja rivali sa odrazu ocitli na novej štartovacej čiare. 

Preteky pred nimi predstavovali skutočnú výzvu. Bolo potrebné vymyslieť scenár letu na Mesiac. Postaviť obrie testovacie stavy aj kozmodróm, vyvinúť najväčšiu raketu v histórii, komplexnú vesmírnu loď, lunárny výsadkový modul, skafandre... Vymyslieť nové spôsoby navigácie, komunikácie, riešenia matematických alebo logistických problémov, kontroly kvality, monitorovacích systémov...

Tak sa zrodil program Apollo, plný prekážok a neúspechov, ale aj nesmierneho úsilia a odhodlania prekonávať hranice možného, ktorý bol zavŕšený triumfom.

Výpravná publikácia Dobytie Mesiaca túto cestu, ktorá dodnes vyvoláva úžas, detailne predstavuje. Jej autor Tomáš Přibyl je rešpektovaný český publicista a autor literatúry faktu. K vesmírnej tematike má naozaj blízko – pôsobí v Českej kozmickej kancelárii a v roku 1998 absolvoval kozmonautický výcvik v Belgicku a Nemecku v rámci medzinárodného projektu West In Space. Jeho strhujúce rozprávanie sprevádza takmer 500 fotografií, ktoré čitateľovidovolia detailne nahliadnuť do zákulisia cesty na Mesiac. Priamo do stredu najväčšieho technického dobrodružstva v dejinách. Do doby, keď človek vkročil na Mesiac.