Ako prekonať klamstvá o chudnutí

Napísal Mária Lešková, NOXI 14. jún 2019

Kniha nemeckej lekárky a psychoterapeutky na základe odborných faktov, ale laicky prístupným spôsobom vyvracia najčastejšie zaužívané mýty o chudnutí. Tie sa pre mnohých ľudí stali brzdou v ich úsilí o úspešnú a dlhodobú redukciu hmotnosti. 

Dr. Nadja Hermann pútavo a otvorene vysvetľuje príčiny obezity i to, prečo tak často a opakovane diéty zlyhávajú. Autorka, ktorá je erudovaným odborníkom v oblasti výživy, nie je len teoretickým poradcom. Má praktické skúsenosti s vlastnou obezitou, keďže sama zápasila s hmotnosťou 150 kg. Napokon sa jej vcelku jednoduchým spôsobom podarilo schudnúť na želaných 65 kg, a túto hmotnosť si naďalej úspešne udržiava. 

Jedným zo zámerov knihy Ako prekonať klamstvá o chudnutí je poukázať na výhovorky, mýty a nepravdy, ktoré ľudí v súvislosti s chudnutím sprevádzajú, a vyvrátiť ich natoľko, abyúčinnémuznižovaniu hmotnosti už nestáli v ceste nijaké mentálne prekážky. V knihe sa dozviete, čo sa vlastne skrýva za „jo-jo efektom“, čo sa deje s telom v režime hladovania, ako funguje proces zadržiavania vody v organizme, či má zmysel počítať kalórie alebo či je mierna nadváha zdravšia ako tzv. normálna hmotnosť. Množstvo staronových informácií podáva autorka inovatívnym spôsobom, takže sa čitateľovi otvára úplne nová perspektíva. 

Kniha je určená pre ľudí, ktorí túžia zredukovať svoju hmotnosť a udržať si štíhlu postavu. Je mimoriadne motivujúca aj preto, lebo neprináša striktné pravidlá, ktoré treba pri diéte dodržiavať. Naopak, ponúka paletu možností, z ktorej si každý vyberie tú  pre neho najvhodnejšiu. Neexistujú v podstate nijaké obmedzenia. Dôležité je iba dodržať dennú kalorickú dávku. A ak k tomu pridáte benefit v podobe športu alebo silového tréningu, priráta sa vám to, samozrejme, k dobru. Po  jej prečítaní už viac nenájdete ďalšie ospravedlnenia, prečo by ste nemohli schudnúť, alebo prečo nemôžete začať zhadzovať kilá okamžite.

V knižke sa tiež dozviete: prečo 90 % všetkých diét zlyhá * prečo nechudnete, hoci robíte všetko správne * či sú diéty škodlivejšie ako nadváha * či je príčinou obezity pomalý metabolizmus * ako je to s ubúdaním svalovej hmoty * ako nadváha súvisí s chorobami * či priberiete, ak prestanete fajčiť * či sú diétne potraviny len mýtus * či používať náhradné sladidlá * ktoré pravidlá treba dodržiavať, ak chceme naozaj schudnúť.

Z nemeckého originálu Fettlogik überwinden preložila Henrieta Hatalová.

Kniha AKO PREKONAŤ KLAMSTVÁ O CHUDNUTÍ  vychádza na 344 stranách, odporúčaná cena 12,90 €.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.