Naozaj je možné vstať z mŕtvych?

Napísal Lucia Čarná, Ikar 21. apríl 2019

Po Hypnotizérovi, Stalkerovi, Ihrisku, Lovcovi králikov a mnohých iných mrazivých trileroch z pera Larsa Keplera prichádza výborné severské krimi, v ktorom vyšetrovateľ Joona Linna musí opäť čeliť diablovi v ľudskej koži, ktorý chce nájsť jeho slabé miesto a raz a navždy ho zničiť. 

Príbeh nás tak vedie do najtemnejších zákutí ľudskej duše. Pochmúrne prostredie a brutálne praktiky vám spôsobia zimomriavky. 

*13 miliónov predaných kníh*

*Preložené do 40 jazykov*

 

O čom je triler Lazár:                                                                                                               

V byte na predmestí Osla nájdu mŕtveho muža. Ukáže sa, že obeťou bol dosiaľ neznámy vykrádač hrobov a zberateľ morbídnych trofejí. Keď polícia otvorí mraziaci box v kuchyni, objaví príšerný nález. Jedna z trofejí sa priamo týka komisára Joonu Linnu. O niekoľko dní kontaktuje Linnu nemecká komisárka a požiada ho o pomoc pri vyšetrovaní vraždy v kempingu pri Rostocku. Obeťou bol opäť sexuálny násilník. Joona pochopí, že zdanlivo náhodnú súvislosť nemôže ignorovať. Stopy však vedú k Jurekovi, k človeku, ktorý mal byť už dávno mŕtvy. Niektorí by to možno nazvali zázrakom, iní nočnou morou. Veď tento „Lazár“ je najhorší sériový vrah všetkých čias v severnej Európe. Joonovi intuícia vraví, že Jurek je zapletený aj do ďalších brutálnych úmrtí, ale aký má motív?

Je to začiatok jeho posledného diabolského plánu: nájsť Joonovo slabé miesto a raz a navždy ho zničiť? Komisár Linna si  myslel, že to najhoršie už má dávno za sebou, lenže všetko sa ešte len začína!

Severský triler Lazár odkazuje názvom na biblického žobráka Lazára z Betánie, ktorého vzkriesili a on ožil. Aj Jurek Walter mal byť mŕtvy. Nie je predsa možné, že by prežil toľko strelných zranení od Joonovej parťáčky Sagy Bauerovej. Všetko však nasvedčuje, že prežil a teraz podniká vražednú cestu po Európe. Hľadá si medzi vrahmi a zločincami svojho pomocníka?

„Ak existuje nejaká krimiséria, ktorá sa dokáže priblížiť Millénniu od Stiega Larssona vo vykreslení postáv a pútavosti príbehu, potom je to série s Joonom Linnom. Kepler v ňom vytvoril fenomenálneho hrdinu, ktorý využíva svoju intuíciu, strategické schopnosti a osviežujúcu zraniteľnosť v boji s nepriateľom, ktorý je neuveriteľne rafinovaný a podmanivý...akoby to bol sám Hannibal Lecter,“uviedol Booklist.

Zo švédskeho originálu Lazarus preložila Jana Melichárková. Viac na www.severskekrimi.sk 

Ukážka z knihy Lazár:

Pastor vyjde von, zatlačí na dvere od kaplnky a potom nazrie do otvorenej garáže.
Na podlahe je pohodená lopata špinavá od zeminy. Čierne plastové vedro je plné hrdzavých pascí na myši.
Paličkou nadvihne igelitový obal snehovej frézy, no zarazí sa, keď začuje vzdialené bučanie.
Znova vyjde von, k ruine starého krematória na okraji lesa. Vo vysokej burine ešte vždy stojí pec so sčernetým komínom. 
Pastor obchádza hromadu paliet a nemôže si pomôcť, obzrie sa cez plece. 
Už odvtedy, ako vstúpil na palubu kompy, má nepríjemný, zlovestný pocit. 
Svetlu dnes chýba vľúdnosť.
Znova zachytí ten zvláštny zvuk, je bližšie, pripomína teľa zatvorené v oceľovej debne. 
Zastane a ticho stojí.
Všade vládne pokoj. Len dych z jeho úst sa mení na paru. 
Za kompostom je pôda udupaná. O strom ktosi oprel vrece so zvyškami jedla. 
Pastor prichádza ku kompostu, no zastane pri kovovej rúre. Vytŕča pol metra zo zeme, možno označuje hranice pozemku.
Oprie sa o paličku, pozrie do lesa a zbadá cestičku pokrytú naviatym ihličím a šiškami.
Vietor sa preháňa v korunách stromov, v diaľke kráka vrana.

Z knihy Lazár číta Vlado Kobielsky:

https://soundcloud.com/buxsk/citanie-z-knihy-lazar-lars-kepler 

O autorovi: 
Lars Kepler
je pseudonym spisovateľskej dvojice, ktorú tvoria manželia Alexander Ahndoril a Alexandra Coelho Ahndorilová. Meno Lars si zvolili podľa autora slávnej trilógie MillenniumStiega Larssona a priezvisko podľa významného nemeckého astrológa Johannesa Keplera. Alexander sa narodil roku 1967, študoval na univerzite v Štokholme film, náboženstvo a filozofiu. Dnes je jedným z najslávnejších švédskych spisovateľov. Alexandra sa narodila roku 1966 vo švédsko-portugalskej rodine. Venuje sa literárnej kritike a je autorkou viacerých úspešných románov. Manželia Ahndorilovci majú tri dcéry a žijú v Štokholme. Krimi romány s komisárom Joonom Linnom – Lazárje už siedmy – zaznamenali mimoriadny čitateľský úspech, doteraz sa predalo vo svete viac než 13 miliónov výtlačkov.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.