Spoznajte ikonu hudobného sveta

Napísal Albatros Media, Lindeni 20. apríl 2019

David Bowie bol viac ako spevák, viac než umelec. Jeho vplyv na modernú popkultúru je nezmazateľný. Práve o ňom je nádherná kniha Bowie: Ilustrovaný životopis od španielskej autorsko-ilustrátorskej dvojice Fran Ruiz – Mariá Hesseová, ktorá práve vyšla vo vydavateľstve Lindeni. 

Vďaka nej budete mať pocit, že príbeh o životnej dráhe Bowieho počúvate priamo z jeho úst. Spoznajte muža mnohých tvárí, kontroverznú ikonu hudobného sveta aj jeho alter ego Ziggyho Stardusta.

Beletrizovaná biografia s iluzórnymi ilustráciami a surrealistickými motívmi odráža to, čo Bowie celý svoj život predstavoval – zmes obrovského talentu, nápaditého štýlu aj krehkej duše. A tak poňali aj knihu autor Fran Ruiz a ilustrátorka María Hesseová.„Bowie bol majstrom afektovaného správania, zahmlievania a tajnostkárstva. Aby sme vám porozprávali jeho príbeh, rozhodli sme sa zachovať rovnaký prístup. Prostredníctvom svojho diela nás náš hrdina naučil, že ukazovať veci z jediného uhla pohľadu, nech by bol sebaúprimnejší, môže byť vo výsledku falošnejšie, ako ponúkať roztrieštenú a nejednoznačnú podobu,“vysvetľujú hneď v úvode knihy, ako vznikala. „Nielen kvôli tomu, ale aj preto, že si uvedomujeme, že každá biografia je napokon do istej miery fikciou, sme sa rozhodli, že reálne okamihy Bowieho života zmiešame s fantazijnými prvkami...“

Kniha na 168 stranách popisuje zásadné aj menej známe okamihy života umeleckého mága, ktorý skonal na rakovinu v januári 2016. Dva dni pred smrťou, na svoje 69. narodeniny stihol ešte vydať svoj dvadsiaty piaty štúdiový album Blackstar, o ktorého nahrávaní nemal takmer nikto ani potuchy. Na zem, podľa svojich slov, prišiel ako hviezdny prach a odišiel, už podľa fanúšikov aj kritikov, ako legenda. „Som kapitán Tom. Ziggy Stardust. The Thin White Duke. Som mimozemšťan. Kráľ škriatkov. Som sloním mužom. Umierajúcim, ktorý nemôže umrieť. Som bratom toho, ktorý odvráva. Som Lazarom. Človekom, ktorý na svojich bedrách nesie veľkú čiernu hviezdu. Ja sám som tou čiernou hviezdou. Som všetko, čo si nevieš predstaviť,“ začína sa tajomne jeho ilustrovaný životopis. Stačí sa už len pustiť do čítania a vnímať, kto vlastne David Bowie bol.

Aj keď nevedno, či vám to sám spevák umožní:„Hneď, ako sa rozhodneš rozpoznať, čo sa schováva za mojím tieňom, budem už znovu prevtelený.“

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.