Knihy, ktoré sú vždy s vami

Nerád číta pravdepodobne len ten, kto nemôže. Denne sme predsa zahltení množstvom informácií, stále niečo sledujeme a počúvame. Dokonca aj vedci dospeli k záveru, že táto činnosť je nevyhnutná denná potreba pre každú jednu osobu, jej uspokojenie a pozitívne emócie. 

citacky 2019

Pre jednoduchšiu manipuláciu a komfort, a pre ľudí, ktorým robí čítanie aj radosť a považujú knihu za svojho najlepšieho priateľa, bola vyvinutá čítačka – elektronická forma knihy. Je ľahká a zmestí sa do nej celá knižnica, vďaka čomu je každá jedna kniha vždy s vami. V širokej ponuke si je ale na základe množstva detailov vybrať ťažšie, preto sme tu s prehľadom toho najdôležitejšieho, na čo by ste pri jej kúpe mali myslieť. 

Tento materiál vám umožní pochopiť, ktorým vlastnostiam je nutné venovať najväčšiu pozornosť, čoho výsledkom bude zariadenie s dokonalým zobrazením a dlhou životnosťou batérie, prinášajúce ten pravý pôžitok a potešenie z čítania množstva krásnych kníh

Pre koho je čítačka určená?

Čítačky kníh sú technologickým pokrokom, ktorý zmení váš život a komfort pri čítaní. Ide o zariadenie, ktoré svojou veľkosťou umožňuje pohodlné čítanie textov a informácií, zakúpených v elektronickej knižnici.

Ak si vyberáte čítačku čisto pre vašu osobnú potrebu, požiadavky a nároky budú zrejme väčšie. V prípade, že sa bude využívať v celej rodine, myslite najmä na batériu a funkcie. Poďme si to ale rozmeniť na drobné.

Pozor na obrazovku

Pri klasickej knihe je obrazovkou list papiera s potlačeným textom. Pri elektronickom zariadení je to LCD alebo čítačka s elektronickým atramentom. 

LCD displej poskytuje používateľom množstvo funkcii a kvalít, pre ktoré si ľudia čítačku často zamieňajú s tabletom. Pri knihe ide ale hlavne o čítanie, ktoré musí byť pohodlné a príjemné, aby neunavovalo oči. Elektronické zariadenia majú na to svoj špecifický zobrazovací panel vo veľkosti od 6 a viac palcov a dotykovú plochu alebo klasické tlačidlá.

Displej s elektronickým atramentom(e-Ink) je pre oči aj vašu batériu šetrnejší, a ak ju budete používať len na čítanie, je to tá najlepšia voľba. LCD vám uberie možno z batérie a na slnku bude čítanie náročnejšie. 

Farebné stránky však bude zobrazovať jednoduchšie, čo sa v prípade monochromatického displeja nedá vždy celkom jasne povedať, samozrejme, ak neinvestujete do niečoho kvalitného. Vždy si to ale radšej vyskúšajte alebo preverte v praxi. 

Životnosť batérie rozhoduje o mobilnosti vašej knižnice

K nesporným výhodám čítačiek patrí aj fakt, že sa vám do nej zmestí knižnica s tisíckami až miliónmi literárnych diel. O pohodlí a využiteľnosti ale rozhodujebatéria. Na jej kapacitu má vplyv  počet funkcií čítačky a samozrejme spomínaný displej. S LCD bude výdrž menšia.

Ak sa ale neviete rozhodnúť, venujte pozornosť tomuto bodu v technických špecifikáciách jednotlivých modelov! Nebolo by zbytočné oboznámiť sa aj so skúsenosťami zákazníkov a objektívnym hodnotením, ktoré nájdete aj na Testy-recenzie.eu

Prenos dát a súborov by mal byť pohodlný a rýchly

Princípom fungovania čítačky je možnosť sťahovania diel v elektronickej verzii. To je samozrejme možné na základe jej prepojenia s internetom cez Wi-fi, a inými zariadeniami, napríklad cez rozhranie Bluetooth.

Ak budete prístroj pravidelne používať aj niekde na ulici a vo verejnej doprave, mali by ste si vybrať model s podporou 3G

Zariadenie by malo byť možné pripojiť aj k počítaču pomocou USB kábla. Niektoré modely majú slot pre pamäťovú kartu microSD, čo je užitočné pre tých, ktorí sa chystajú rozšíriť svoju knižnicu o ďalšie diela.

Podpora formátov zvyšuje šance

Jednotlivé knihy si z online knižnice a iných zdrojov sťahujete vždy v konkrétnom formáte, preto by mala byť vaša nová čítačka kníh, vybavená čo najširšou podporou rôznych formátov. Okrem formátu PDF to môže byť ePUB a pre zahraničné knihy formát MOBI

21. storočie je plné informácií a zdrojov, ktoré môžete mať vďaka modernej čítačke neustále so sebou. Aby bolo jej používanie ale naozaj jednoduché, vyberajte si model s kompaktnými rozmermi a hmotnosťou. Potom sa z nej určite stane váš verný spoločník na príjemné chvíle.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.