Vášeň

Napísal Albatros Media, Lindeni 06. apríl 2019

Vzrušujúci príbeh o žiadostivosti, láske a magických premenách srdca,“ tak zhodnotil román Vášeň rešpektovaný literárny server Kirkus Reviews. Kniha oceňovanej britskej spisovateľky Jeanette Wintersonovej vyšla premiérovo v roku 1987.

V románe sa prelínajú dva osudy – príbeh mladučkého vojačika napoleonskej armády Henryho a dcéry benátskeho gondoliera Villanelle. Ich životy sa osudovo pretnú a pre oboch bude mať ich stretnutie fatálne následky.„Milovať niekoho iného tak, že aspoň na jeden moment zabudneš na seba, znamená byť naozaj slobodný,“ hovorí autorka v knihe, plnej tajomných kúskov na hranici magického realizmu, nevšednej atmosféry a otázok o povahe slobody, lásky, vášne a sexu:„Niekde medzi sexom a láskou leží vášeň,“ pridáva vo svojom románe, ktorý je ako hra v jednom z kasín v Benátkach, kde sa odohráva dôležitá časť knihy: „Hráš, vyhráš - hráš, prehráš. Hráš!" Hra - život, čo sa nie vždy končí radosťou a triumfom...

Kniha po svojom vydaní získala v tom čase prestížnu John Llewellyn Rhys Prizepre najlepšiu literárnu prácu autora z Commonwealthu do 35 rokov, pre Wintersonovú to bolo jedno z mnohých ocenení, ktoré sa jej v kariére ušlo. Okrem toho je držiteľkou Whitbread Prize, E. M. Forster Award, Prix d’argentz filmového festivalu v Cannes či ocenenie BAFTA za seriál Na svete nie sú iba pomaranče, ku ktorému pripravila scenár podľa svojho rovnomenného debutového románu. Jeanette Wintersonová je držiteľkou Radu britského impériaa členkou Kráľovskej spoločnosti pre literatúru, čo ju radí medzi najdôležitejších britských spisovateľov súčasnosti. Okrem románu Vášeňjej vydavateľský dom Albatros Media vydal v roku 2017 aj knihu poviedok Vianočný deň.

Teraz vychádza prvý raz v slovenskom preklade Tamary Chovanovej vo vydavateľstve Lindeni.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.