Ďalšia skvelá kniha od autorky bestselleru mlieko a med

Napísal Albatros Media, Lindeni 10. marec 2019

Zbierka básní mlieko a medkanadsko-indickej autorky Rupi Kaur vyvolala mániu po celom svete a za štyri roky sa jej predalo vyše troch miliónov výtlačkov. Obrovský úspech žne aj jej nasledovateľka – kniha slnko a jeho kvety, ktorá vychádza vo vydavateľstve Lindeni. 

O preklad sa rovnako, ako pri knihe mlieko a med, postarala rešpektovaná slovenská poetka Mirka Ábelová.Zbierka slnko a jeho kvetyprináša básne o búrlivej a transcendentnej ceste rastu a zahojenia. O pocte predkom a vlastným koreňom. O opustení samej seba, násilnom vyhostení a znovuobjavení domova vo svojom vnútri. A oslavu lásky vo všetkých podobách. V piatich kapitolách, doplnených o autorkine ilustrácie, rozpráva slnko a jeho kvety príbeh vädnutia, opadávania, zakoreňovania, rastu a rozkvitania. Tentokrát pridáva osobné pohľady aj na spoločenské témy ako práva žien, imigráciu, násilie a duševné choroby. 

Aj druhá kniha zaznamenala obrovský úspech, podporený autorkinou obľúbenosťou na sociálnej sieti Instagram, kde sa to všetko vlastne začalo. „Instagram sprístupnil moju prácu pre široké publikum, no na druhej strane cítim, že v literárnom svete to niektorí berú ako mínus,“ hovorí Rupi Kaur. „Je to nálepka, ktorá, ani neviem prečo, pre niektorých znamená, že nie som dôveryhodný literárny zdroj.“  V každom prípade, podľa mnohých zase súčasná poézia impulz v podobe Rupi Kaur potrebovala a vďaka nej sa básne stávajú dostupné pre širšie publikum, v New York Times ju dokonca prirovnali k legendárnej hudobníčke Patti Smith, ktorá začínala „len“ ako rockerka a dnes je okrem toho aj rešpektovanou spisovateľkou.

„Kritici si možno myslia, že Kaur čítajú len mladé ženy, takže jej tvorba nemôže byť seriózna. A to je, samozrejme, omyl. Jej štýl nie je v žiadnom prípade naivný,“ vyjadril sa k tejto téme povedal pre New York Times Matthew Hart, profesor angličtiny a komparatívnej literatúry na prestížnej ColumbiaUniversity. Hart ju prirovnáva k Jane Austen, ktorá bola vo svojom období rovnako novátorská a „dnes patrí k tým najdôležitejším postavám, ktoré nás vyviedli z omylu, že život bežných mladých žien nemôže byť témou seriózneho umenia“.

Dnes 26-ročná Rupi Kaur sa narodila v indickom Pandžábe. Keď mala štyri roky, spolu s rodičmi emigrovali do Kanady, v súčasnosti žije v Toronte. Počiatočné problémy s jazykom riešila kreslením, dodnes si svoje básne ilustruje sama. BBC ju zaradilo medzi 100 najdôležitejších žien roku 2017 a bola zaradená aj do prestížneho rebríčka časopisu Forbes 30 pod 30.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.