Kniha, ktorá porazila aj Rowlingovú

Napísal Albatros Media, Lindeni 07. marec 2019

Keď vyšiel v roku 2015 debut bývalej policajtky Clare Mackintosh Prečo si ma tu nechal?, bola to vo Veľkej Británii literárna udalosť. Prvotina na pomedzí psychologického románu a napínavej detektívky od dovtedy neznámej autorky zbierala jednu cenu za druhou a hneď sa stala bestsellerom. 

To francúzsky klasik žánru Bernard Minier je už na obrovský záujem o svoje knihy zvyknutý a rebríčky predajnosti valcuje aj jeho najnovšia kniha Sestry. Oba tituly práve vyšli v slovenskom preklade vo vydavateľstve Lindeni.

Román Prečo si ma tu nechal? získal aj hlavnú cenu v prestížnej súťaži  Theakston Old Peculier o najlepšiu britskú kriminálku a pokoril tak aj dokonca JK Rowlingovú alias Roberta Galbraitha s knihou V službách zla.Vzápätí získal aj prestížnu Cognac Crime Novel Prize pre najlepšiu zahraničnú knihu.„Prefíkané a dokonale šokujúce,“ napísali o knihe v New York Times. Mackintosh pracovala dvanásť rokov v polícii, niekoľko rokov aj ako inšpektorka, a tak schémy vyšetrovania pozná veľmi dobre. A skvele ich vie previesť aj do písaného textu. Jej debutová srdcervúca dráma a šokujúce krimi v jednom rozpráva príbeh ženy, ktorá utiekla do zapadnutého kúta Walesu, aby zabudla na nehodu, pri ktorej auto zrazilo a zabilo jej syna, a súčasne aj príbeh detektíva, ktorý sa snaží nájsť vinníka. „Ako bývalá policajtka prináša obraz reálneho vyšetrovania, vrátane často zdĺhavých procesov identifikovať a vystopovať svedkov,“ píše rešpektovaný server Kirkus Review, podľa ktorého Mackintosh nielen excelentne píše a vykresľuje postavy aj prostredie, no jej najväčšie majstrovstvo je v tom, „ako zoraďuje šokujúce, no vierohodné momenty, ktoré sa postupne zamotávajú do komplexného príbehu“. 

Na prácu detektívov v nedávnej minulosti - na konci minulého storočia- sa vo svojom novom románe sústreďuje aj Bernard Minier, dvojnásobný držiteľ prestížnej ceny Cognac Crime Novel Prize. V jeho aktuálnom románe Sestrysa však vracia do minulosti, kedy jeho detektív Martin Servaz rieši svoj prvý prípad – vraždy dvoch sestier oblečených do šiat na prvé prijímanie. Minierove knihy boli preložené do vyše dvadsiatich jazykov a po celom svete sa ich predalo vyše 2,5 milióna kusov. Napodobniť úspech predchádzajúci titulov Mráz, Kruh, Tma, Noc či Skurvený príbeh, ktoré dobre poznajú aj slovenskí čitatelia, má určite našliapnuté aj román Sestry. Ako píšu francúzske médiá, Minier je totiž „majster ťaživej atmosféry, napínavého deja a prekvapujúcich zvratov“.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.