Dva knižné tipy pre deti a mládež

Príbehy o Štikútovi, synovi náčelníka kmeňa Chlpatých chuligánov, si zamilovali deti po celom svete. Nová kniha od autorky úspešnej detskej série Ako si vycvičiť draka! Bezdomovectvo – nevšedná téma v literatúre, ešte ojedinelejšia v knihách pre mladých čitateľov - novinka Tu, kde bývam.

slovart151

Dobrodružstvá malého Vikinga a jeho draka Bezzubého sa práve vracajú na plátna kín vo filme Ako si vycvičiť draka 3 a Vydavateľstvo SLOVART uvádza novú sériu od Cressidy Cowell, autorky obľúbeného hrdinu.  

1. TIP: Knižka Čarodeji dávnoveku nás zavedie do pradávna, do čias, keď ešte čary voľne putovali po svete, v temných lesoch lietali škriatkovia, vtáky hovorili ľudskou rečou, a magické zaklínadlá sa vznášali po oblohe.

Stig, dievča z kmeňa Bojovníkov a Xar, chlapec z kmeňa Čarodejov, sa stretnú v strede temného Zlolesa. Xar má prísne zakázané doň vstúpiť, no keď hľadá svoje čary, nič ho neodradí. Stig má zase ako všetci bojovníci zakázané čarovať. Ale čo má urobiť, keď jej domáci maznáčik – Začarovaná lyžička sa naľakala a ušla do Zlolesa? Musí ju predsa nájsť. V temnom Zlolese však nájdu niečo, čo vôbec nechceli – stvoru desivejšiu ako najčiernejšia noc. Stvoru, čo mala byť dávno mŕtva... Kniha o zakázanom priateľstve, odvahe a množstve čarodejných vecí zabaví každého milovníka Štikúta Strašného Šťukovca III. 

Čarodeji dávnoveku vychádzajú v preklade Otakara Kořínka a sú vhodné pre deti od 9 rokov. 

O autorke

Cressida Cowellje anglická autorka kníh pre deti, ktorá sa preslávila 12-dielnou sériou Ako si vycvičiť draka. Po úspechu knihy sa príbehy Štikúta a jeho draka dočkali vďaka DreamWorks Animation aj filmového spracovania. Knihy o odvážnom malom Vikingovi, ktoré vyšli v 30 jazykoch a predalo sa ich po celom svete viac ako sedem miliónov výtlačkov, si Cressida Cowell aj sama ilustruje. Jej nová séria pre deti sa volá Čarodeji dávnoveku

Ako dlho sa dá tajiť, že je dievča bez domova?

2. TIP: Novinka Tu, kde bývam, ktorá práve vychádza vo Vydavateľstve SLOVART v preklade Jany Vlašičovej, sa venuje práve tejto problematike. Americká autorka Brenda Rufener si bezdomovectvo ako tému svojho debutu nevybrala náhodou. Okrem písania sa totiž profesionálne venuje tínedžerom bez domova a háji ich práva. 

Hlavná hrdinka sedemnásťročná Linden skrýva pred všetkými veľké tajomstvo. Prespáva v škole. Aj počas dňa sa snaží byť takmer neviditeľná, venuje sa len školskému časopisu a dvom najbližším kamarátom. Všetko sa zmení, keď hlavná hviezda školy Bea príde do triedy s poranenými ústami. Linden to nemôže nechať len tak. Stojí pred ťažkým rozhodnutím. Ak má pomôcť spolužiačke, musí sa znovu postaviť vlastnej minulosti, rovnako poznačenej násilím. To však znamená porušiť všetky pravidlá, ktoré si kvôli prežitiu stanovila, a nechať na povrch vyplávať dávno pochované tajomstvá. 

Román Tu, kde bývam vychádza v edícii ako úspešné tínedžerské klasiky Charlieho malé tajomstvá Stephena Chboskyho, Mŕtve dievča neklame Jaya Ashera a Daj mi tvoje meno Andrého Acimana. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.