Dvere

Napísal Mária Leškov, Slovenský spisovateľ 16. február 2019

Cestovateľka a fotografka Lenka Řezníčková objavuje vo svojej knihe nevšedné príbehy všedných ľudí z rôznych kútov sveta očami cudzinky, ktorá našla odvahu zaklopať na neznáme dvere.

Pre niekoho sú symbolom bezpečia, pre iného väzením

Jej príbehy sa odohrávajú na rôznych miestach sveta a zachytávajú odlišné zvyky a spôsoby myslenia ľudí v krajinách, ktoré  mala možnosť osobne spoznať a objavovať.

Každý deň otvárame a zatvárame množstvo dverí bez toho, aby sme tejto činnosti venovali pozornosť. Keď si však z nejakého dôvodu uvedomíme, že sú míľnikom prechodu a dávajú nám možnosť vstúpiť alebo vyjsť, zmenia sa na dôležité dvere nášho života. Vtedy začnú rozprávať svoje príbehy. Pre niekoho sa stanú symbolom pozitívnej zmeny - bezpečia, slobody či lásky, pre iného možno väzením, z ktorého nedokáže ujsť. V malých aj veľkých okamihoch ľudského života zohrajú svoju významnú úlohu a zároveň naďalej plnia funkciu obyčajných dverí, ktoré sú závislé od ľudského dotyku. Ak sa pred nimi zastavíme, môžeme sa pokochať ich krásou. A možno v nás prebudia fantáziu a zvedavosť...

Lenka Řezníčková si svoj život bez cestovania nedokáže vôbec predstaviť. Len čo sa vráti z jedného kúta zemegule vie, že o krátky čas ju to zasa niekde poženie. Cestovanie  pre ňu neznamená len spoznávanie cudzích krajín a ľudí, ktorí v nich žijú, ale dodáva jej  pozitívnu energiu pre ďalší život.  Ku krajinám, ktoré doteraz navštívila, patria napríklad  Peru, India, Fidži, Maledivy, Havaj, Zanzibar, Argentína, Curacao, Venezuela, Tahiti, USA, Mexiko, Bhután, Madeira, Vietnam, Kostarika, Omán, Kuba. Neodmysliteľným spoločníkom na potulkách svetom je pre ňu fotoaparát, ktorým zachytáva život v jeho rozmanitých podobách. Osobitnou vášňou Lenky Řezníčkovej je fotografovanie exotických a nezvyčajných vchodových dverí. Jedny z nich sa objavili aj na obálke jej knižnej prvotiny DVERE. 

DVERE vychádzajú na 144  stranách, maloobchodná cena 9,90 €.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.