Chlapec vo svetle reflektorov

Napísal Lucia Čarná 16. február 2019

Samuel Bjørk prichádza s novinkou Chlapec vo svetle reflektorov. Vyšetrovatelia Mia Krügerová a Holger Munch sa vracajú v novom prípade. 

 O čom je kniha Chlapec vo svetle reflektorov? 

Sú Vianoce. Starší muž šoféruje auto cez Škandinávske vrchy. Zrazu si všimne, ako sa v tme pred ním čosi črtá. Len-len že stihne pribrzdiť a zastaviť. V snehových jazykoch tvoriacich sa pred autom stojí malý chlapec. Má modré pery a na hlave nasadené jelenie parohy.
O štrnásť rokov nájdu v neďalekom horskom jazere telo zavraždeného dievčaťa oblečeného v baletnom úbore. Na brehu stojí fotoaparát pripevnený na statív. Vo vrese pri brehu nájdu vytrhnutú stranu z detskej knihy Bratia Levie srdce.
Vyšetrovateľku Miu Krügerovú stále máta smrť jej dvojčaťa a jej kolega Holger Munch si vzal neplatené voľno, aby sa postaral o svoju dcéru. Čudný a spletitý prípad ich však čoraz viac vťahuje do svojich osídel, hoci sú skalopevne presvedčení, že prípad čoskoro vyriešia. Vedia toho však až žalostne málo. O tom, čo ich čaká a neminie.

Z nórskeho originálu Gutten som elsket radyr (Vigmostad & Bjorke, Bergen, 2018) preložili Zuzana Inczingerová a Lenka Kočišová.

Ukážka z knihy: 

Holger Munch pracoval ako vyšetrovateľ vrážd takmer tridsať rokov, podobných prípadov však nebolo veľa. Chladnokrvné. Vykalkulované. Naplánované. Akoby si niekto užíval každú jednu sekundu. Smrť. Vražda. Samozrejme, nezainteresovanému človeku to znelo príšerne, čo bola pravda, pre všetkých zúčastnených však bolo riešenie prípadov zväčša veľmi jednoduché. Motív vraždy býval jasný. Žiarlivosť. Nenávisť. Pomsta. Často v kombinácii s nejakým opiátom. Ľudská povaha. Ľahko vysvetliteľná. Prípadov, v ktorých nedokázal Munch zrekonštruovať to, čo vražde predchádzalo, a zároveň odhaliť páchateľa spomedzi podozrivých, by dokázal spočítať na prstoch jednej ruky. Prirodzene, mohlo to chvíľu trvať, jeho prvá myšlienka sa poväčšine ukázala správna. Toto alebo tamto?

Ukážku z knihy číta Alfréd Swan:  https://soundcloud.com/buxsk/citanie-z-knihy-chlapec-vo-svetle-reflektorov-samuel-bjork

O autorovi: 

Samuel Bjørkje pseudonym, ktorý Frode Sander Oien používa pri písaní svojich kriminálnych románov. Prvý z nich, Cestujem sama(IKAR 2013), vzbudil medzinárodnú pozornosť a práva na jeho vydanie sa predali do tridsiatich krajín sveta. V roku 2013 nominovali knihu na prestížnu nórsku cenu Bokhandlerprisen a v roku 2014 sa stala knihou roka v najväčšom švédskom literárnom klube Bonniers bokklubb. Druhý diel tejto série vyšiel pod názvom Sova(IKAR 2016) a v mnohých krajinách sa stal bestsellerom. Frode Sander Oien je aj autorom romá-nov Fantastiske Pepsi LoveSpeed til frokost. Jeho najnovší román Chlapec vo svetle reflektorovje rovnako nominovaný na knižnú cenu Bokhandlerprisen za rok 2018.

Samuel Bjørk, Chlapec vo svetle reflektorov, vydal IKAR, počet strán 392, cena 14,90 eur. 

 

Stále pokračuje súťaž o TOP autora severského krimi na: www.severskekrimi.sk/zaujimavosti/hlasujte-za-top-severskeho-autora-222.html

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.