Vytlačiť túto stránku

Poznaním minulosti proti neznášanlivosti

Napísal Slovart 12. január 2019

Medzinárodný knižný projekt Z Prešporku do Soľnohradu - Strednou Európou proti prúdu času približuje čitateľsky príťažlivou formou dejiny Bratislavy a oblasti bývalého Rakúsko-Uhorska na území medzi Bratislavou a Salzburgom. 

Autori chcú prispieť k lepšiemu spoznaniu nášho západného suseda a zároveň zdôrazňujú nezmyselnosť nacionalizmu ako prekonanej ideológie, ktorá v minulosti strednej Európe nepriniesla nič dobré. Text bohato ilustrovanej knihy s úvodom Magdy Vášáryovej dopĺňajú rozhovory s osobnosťami regiónu strednej Európy Karlom Schwarzenbergom, Barbarou Coudenhove-Kalergi, Milanom Lasicom, Fedorom Gálom a prof. Friedrichom Gottasom. Zadnú obálku knihy dopĺňa text veľvyslanca Rakúska na Slovensku J. E. Helfrieda Carla. Práve rakúska pôda bude hostiť krst knihy, ktorý sa uskutoční 15. januára 2019 o 18.00v priestoroch Rakúskeho kultúrneho fóra na Hodžovom námestí 1/A v Bratislave.

Info o autoroch:

Dr. Robert Hofrichter
Narodený v roku 1957 v Bratislave, od emigrácie v roku 1981 žije v Salzburgu. Vyštudovaný morský biológ. Autor, ktorého knihy sa umiestnili v rebríčku bestsellerov časopisu Spiegel, fotograf, novinár, cestovateľ, pedagóg a prezident mimovládnej ochranárskej organizácie MareMundi. Kozmopolita, milovník dejín strednej Európy a rodného mesta Bratislavy.

Peter Janoviček
Narodený v roku 1982 v Bratislave, dlhoročný knihovník Univerzitnej knižnice v Bratislave. Zaujíma sa o dejiny svojho rodného mesta a Rakúsko-uhorskej monarchie.

Viac info o knihe nájdete na webe: www.pressburg-salzburg.eu