Do poslednej omrvinky

Ako variť skutočne efektívne, neplytvať jedlom, spotrebovať aj zvyšky a nič nevyhadzovať? To vám prezradia foodblogerka Lucia Grigová a šéfkuchár METRO Vojto Artz v novej knižke "Do poslednej omrvinky". Uverejňujeme aj dva recepty vhodné na vianočné sviatky.

kniha 256

Táto jedinečná novinka na slovenskom trhu je ideálnou príručkou pre každého, kto chce raz a navždy získať kontrolu nad vlastnou kuchyňou a žiť v duchu filozofie života bez odpadu - zero waste. V predaji vo veľkoobchodoch METRO a na pultoch sietí Martinus a Panta Rhei.

Čoraz viac ľudí si uvedomuje, že viesť udržateľný život je cieľ, ku ktorému by sme mali všetci smerovať. Snažiť sa produkovať menej odpadu, zodpovednejšie využívať prírodné zdroje a byť šetrnejší voči životnému prostrediu už prestávajú byť len frázy.

Kde teda začať? Tým pravým miestom môže byť práve kuchyňa, či už vlastná, alebo profesionálna. Kľúčom k bezodpadovej kuchyni sú 3 R:

„REDUKOVAŤ“ „RENOVOVAŤ“ „RECYKLOVAŤ“

„Redukovať“ znamená nakupovať menej potravín a snažiť sa plánovať jedálny lístok aj nákupy. „Renovovať“ zas znamená využiť čo najviac zo zvyškov, ktoré ostali, bez toho, aby sme ich vyhodili. „Recyklovať“ môžeme to, čo sa nedá redukovať ani renovovať – napríklad v kompostéri.

Skôr, ako skončí nejaká surovina v koši, opýtajme sa sami seba: Dá sa zjesť? Dá sa využiť v inom jedle? Môžem ju skompostovať? Dokázať využiť potraviny na sto percent by malo byť základnou zručnosťou každého, kto varí. 

Autori: Lucia Grigová (autorka blogu Do poslednej omrvinky)

Vojto Artz (šéfkuchár spoločnosti METRO Cash & Carry SR, autor kuchárskych kníh, prezident SZKC)

Aj preto sa spoločnosť METRO Cash & Carry SR spolu s občianskym združením Cultura rozhodlo v rámci svojej iniciatívy zero waste podporiť vydanie knihy Do poslednej omrvinky a vzdelávací event pri príležitosti jej krstu.

PŠENOVNÍK SO SLIVKAMI A OVOCNÝM KOMPÓTOM Z NEZRELÉHO OVOCIA

Podávať k nemu môžete napríklad ovocný kompót. Je krehký a chuťou pripomína ryžový nákyp. Určite sa vám už stalo, že ste kúpili ovocie, ktoré vyzeralo ako zrelé, ale keď ste ho doma ochutnali, zistili ste, že k zrelosti má ešte ďaleko. Netreba ho vyhadzovať ani v tomto prípade. Pomoc je ľahká – ovocie uvarte. Var spôsobí niekoľko zázrakov: tvrdé ovocie zmäkne, potlačí sa trpkosť a kyslosť ovocia a pridaním sladidla a korenín sa posilní sladká chuť.

4 osoby: 15 min. príprava / 15 min. pečenie

PŠENOVNÍK SO SLIVKAMI

60 g pšena, 
4 slivky (čerstvé, mrazené alebo kompót), 
30 g masla, 
1 – 2 vajcia, 
1 PL cukru, 
1 citrón na kôru, 
mlieko podľa potreby,
štipka mletej škorice, 
trstinový cukor na posypanie sliviek, 
práškový cukor na posypanie

POSTUP: 

Pšeno prepláchneme niekoľkokrát horúcou vodou, aby sme ho zbavili horkosti. Potom zalejeme mliekom so štipkou soli a uvaríme na hustú kašu. Do horúcej kaše vmiešame maslo, vanilku a za občasného premiešania necháme vychladnúť. Vmiešame nastrúhanú citrónovú kôru z umytého citróna, vyšľahané žĺtky a nakoniec vyšľahané bielky s cukrom. Do silikónových foriem (napr. mafinových) nalejeme hmotu, na ňu položíme polovičky sliviek, posypeme trstinovým cukrom a vložíme do rozohriatej teplovzdušnej rúry na 170 – 180 °C. Pečieme asi 15 – 20 minút. Necháme vychladnúť a až potom vyberieme z formy a posypeme práškovým cukrom. 

VOJTO RADÍ: 

Kašu – cesto na pšenovník vylejte na malý vymastený plech, vtlačte vedľa seba slivky a dajte piecť. Ako doplnok k pšenovníku môžete použiť aj omáčku z jogurtu a maku.

OVOCNÝ KOMPÓT

1 kg očisteného ovocia nakrájaného na osminky (jablká, hrušky, slivky, broskyne, marhule, nektárinky) alebo ponechaného  v celku (bobuľové ovocie, napríklad jahody),
200 g trstinového cukru, 
2 tyčinky škorice, 
10 klinčekov, 
1 vanilkový struk (pokojne bez zrniečok, ak vám ostal z pečenia pšenovníka), 
1 PL citrónovej šťavy, 
voda

POSTUP: 

Do hrnca vložíme ovocie, zalejeme ho vodou tak, aby bolo ponorené, pridáme cukor, koreniny a citrónovú šťavu a privedieme k varu. Varíme, kým ovocie mierne nezmäkne, približne 5 – 10 minút, podľa druhu a tvrdosti ovocia. Tvrdosť ovocia pravidelne kontrolujeme, aby sme ho nerozvarili. Odstavíme z plameňa a necháme vychladnúť. Servírujeme ihneď, alebo odložíme do chladničky. Keďže kompót nie je sterilizovaný, spotrebujme ho čo najskôr. Podávame so pšenovníkom, pridať môžeme aj kopček šľahačky.

LUCIA RADÍ: 

Pri príprave ovocného kompótu nemusíte väčšie kusy ovocia vždy krájať klasicky na mesiačiky. Broskyne, marhule a nektárinky môžete uvariť prekrojené na polovice a efektne vyzerá aj ovocie uvarené v celku, napríklad olúpané hrušky, na ktorých sa ponechá stopka. Väčšie kusy ovocia však budú logicky vyžadovať aj dlhší čas varenia.

DOMÁCI VAJEČNÝ LIKÉR A SABAYON – VÍNOVÁ PENA S OVOCÍM

Prebytočné žĺtky môžu v kuchyni znamenať otvorenie nových možností. Dá sa z nich vyrobiť holandská omáčka, domáca majonéza, créme brulée, vanilková zmrzlina, semifreddo aj anglický krém. Elegantným a mimoriadne chutným spôsobom spracovania sú aj domáci vaječný likér a vínová pena.

DOMÁCI VAJEČNÝ LIKÉR 1 l   — 40 min.  + vychladenie

500 ml nesladeného kondenzovaného mlieka, 
300 – 350 g krupicového cukru, 
5 žĺtkov, 
75 ml tmavého rumu, 
75 ml koňaku alebo brandy,
 1/2 vanilkového struku

POSTUP: 

V hrnci spolu krátko povaríme kondenzované mlieko, cukor a vanilkový struk (semienka aj struk). Necháme čiastočne vychladnúť a struk vyberieme. Pripravíme vodný kúpeľ – hrniec s troškou vody a misu tak, aby sa misa nedotýkala vody. Do misy dáme žĺtky, pridáme mliečnu zmes a šľaháme nad parou do zhustnutia. Len čo je zmes dostatočne hustá, odstavíme a necháme vychladnúť. Do vychladnutej zmesi vmiešame oba druhy alkoholu a nalejeme do fliaš. Uchovávame v chladničke.   

VOJTO RADÍ: 

Na prípravu likéru môžete použiť aj sladené mlieko Salko, v tom prípade nepridávajte cukor, alebo len malé množstvo.  

LUCIA RADÍ: 

Domáci vaječný likér skladujte v chladničke. Napriek tomu, že obsahuje surové žĺtky, vďaka alkoholu sa tak skoro nepokazí.

SABAYON – VÍNOVÁ PENA S OVOCÍM 4   —  3 – 4 min. 

250 ml bieleho vína, 
5 vaječných žĺtkov, 
70 g cukru, 
citrónová šťava z 1 citróna

POSTUP: 

Do antikorovej misy dáme žĺtky, cukor, víno a citrónovú šťavu. Misu postavíme na hrniec s vriacou vodou tak, aby sa dno misky nedotýkalo vody. Pomocou metličky nad parou šľaháme penu do zhustnutia. 

VOJTO RADÍ: 

Namiesto vína môžete použiť aj koňak, whisky alebo uvarený zelený čaj. Takúto penu môžete podávať s drobným čerstvým ovocím na teplo aj studeno, prípadne zmes môžete nadľahčiť aj snehom z vyšľahaných bielkov.  Alternatívne môžete dať kúsky ovocia do zapekacej misky a zaliať ich penou. V rozohriatej rúre alebo pod grilom nechajte zapiecť do zlatista a posypte práškovým cukrom.     

LUCIA RADÍ: 

Vínová pena sa dá dochutiť aj trochou pomarančovej alebo citrónovej kôry a preliať ňou môžete aj palacinky alebo koláč.

1 Komentár

  • Komentár knive %AM, %16 %498 %2018 %10:%dec napísal knive

    Thhis typе of knife is mostlу desiɡneԁ for ѕtabbing.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.