Vytlačiť túto stránku

My máme Facebook, Julo Satinský mal Gundžovníky

Napísal Slovart 18. november 2018

Július Satinský bol vášnivým pisateľom listov. Korešpondoval počas svojho života so slávnymi osobnosťami kultúrneho života, širokou rodinou aj s deťmi svojich známych. 

Keď     v 60. rokoch 20. storočia jeho švagrovia emigrovali zo Slovenska, rozhodol sa udržiavať rodinné vzťahy pomocou vlastnoručne vyrábaného časopisu - Gundžovníka. Zo žartu hovoríme, že Julo Satinský by v dnešnej dobe ovládol sociálne siete a bol vlastne predchodcom všetkých hipsterov a influencerov. Aký podnik v Bratislave otvorili a ako v ňom varia, čo nové sa v Bratislave deje či stavia, čo sa udialo v rodine alebo „bulvárne“ informácie o známych osobnostiach, to všetko pravidelne spisoval na stroji do mesačníka a vlastnoručne ilustroval. Gundžovníkyvyrábal poctivo od roku 1967 do roku 1984. Dochovalo sa 87 čísel. Chýba len prvý ročník – 1967, takže kniha sa začína záznamami z dramatického roku 1968. Vychádzali v dvoch exemplároch, jeden smeroval do Ameriky, druhý do Švajčiarska. 

Po 50 rokoch sa Gundžovníky vynárajú zo Satinského pozostalosti vďaka editorskej práci dcéry Lucie Molnár Satinskej v grafickej úprave štúdia Pergamen a práve vychádzajú vo Vydavateľstve SLOVART. 

O Julovi

Július Satinský (1941 – 2002) bol bratislavským rodákom a k svojmu rodisku mal vrúcny vzťah. Študoval dramaturgiu na VŠMU a už počas štúdií vystupoval s Milanom Lasicom. Pracoval ako dramaturg v Československej televízii a pôsobil v Divadle na Korze. Hral v mnohých kultových filmoch, azda najobľúbenejšou postavou je otec Albert z filmu S tebou mně baví svět. Spolu s Milanom Lasicom a Jarom Filipom nahrali mnoho známych piesní. V roku 1982 prešiel do Štúdia S, z ktorého sa neskôr stalo známe ako Štúdio L+S. Svoj nezabudnuteľný humor a rozprávačský talent vložil do mnohých knižných diel pre dospelých a deti aj do divadelných hier. Vo Vydavateľstve SLOVART vyšli knihy Expedície(2011) a Listy Oľge(2013). 

6 komentárov