Vytlačiť túto stránku

Hrdinský epos o kapitánovi Báthorym sa chýli ku koncu!

Napísal Slovart 27. október 2018

Čitateľmi netrpezlivo očakávané piate pokračovanie dobrodružstiev kapitána Báthoryho je tu. Bude aj posledné? Vydavateľstvo SLOVART vydáva nový román Juraja Červenáka, Hradba západu, v ktorom Kornel Báthory bojuje proti hordám osmanských bojovníkov. 

Tí prekročili Dunaja obkľúčili pevnosť Újvár - Nové Zámky, ktorú v kresťanskom svete nazývajú Hradba západu. A ak padne, bude ohrozená celá ríša. Obrancovia sú odhodlaní bojovať do posledného dychu, no čelia mnohonásobnej presile. Báthory sa ale viac než o pevnosť obáva o osud svojho syna Michala, priateľa Voronina a milovanej Juliany. Tí sa stratili kdesi v kraji zachvátenom nepriateľským drancovaním. Navyše ich stopu zachytila obávaná barónka Rónayová prezývaná Vlčica. Skúsený autor Juraj Červenák v spletitom románe o najkrvavejšej vojne, aká sa kedy odohrala na území dnešného Slovenska, uzatvára príbeh viacerých postáv z epickej ságy o dobrodružstvách kapitána Báthoryho. Bude to však aj záver celého eposu?

O autorovi:

Juraj Červenák (1974) žije v malebnom historickom meste Banská Štiavnica. Od roku 2005 je profesionálnym spisovateľom a filmovým publicistom. Knižne debutoval v roku 1993, odvtedy vydal dve desiatky kníh, väčšinu z nich v češtine. Presadil sa ako autor historickej fantasy so slovanskými motívmi. Cyklus Černokňažník sa odohráva na začiatku 9. storočia v časoch bojov s Avarmi a utvárania prvých slovanských kniežatstiev. 

V slovenčine Červenák publikoval viacero poviedok v časopise Fantázia, ako aj román na pokračovanie Sekera z bronzu, rúno zo zlata, v ktorom sa bájni Argonauti plavia po Dunaji až na územie dnešného Slovenska. Autorovu tvorbu charakterizuje postupný odklon od mytologickej fantasy k historickému románu. Vyvrcholením tohto vývoja je práve séria Dobrodružstvá kapitána Báthoryho. Momentálne sa venuje aj žánru historickej detektívky. Hlavnými hrdinami týchto príbehov sú kapitán Stein, notár Barbarič a kaprál Jaroš – vo Vydavateľstve SLOVART vyšli zatiaľ tituly Mŕtvy na Pekelnom vrchu, Krv prvorodených, Ohnivé znamenie, Diabol v zrkadle, Vlk a dýka

Juraj Červenák je držiteľom viacerých žánrových ocenení vrátane Ceny Fantázie, Ceny o najlepšiu fantasy či Ceny Akadémie sci-fi, fantasy a hororu za najlepšiu českú a slovenskú knihu roka. Jeho romány a poviedky vyšli aj v poľštine, ruštine a angličtine.