Otvárame deťom dvere do sveta príbehov

Napísal Slovart, Start Lab 22. september 2018

Spoznajte spolu s vašimi deťmi hravou formou naše hlavné mesto Brtaislavu v knihe Hľadaj a nájdi. Dôležitosť kníh a čítania v živote detí a mladých ľudí je nespochybniteľná. Veľmi nás tešia projekty podporujúce lásku ku knihám od útleho veku ako napríklad Prečítané letoÚlet s knihou alebo Čítajme si spolu

knihy

Na tieto tituly sa tešíme spolu s čitateľmi všetkých vekových kategórií v ďalšom polroku. Od roku 2013, keď vyšiel prvý diel príbehov o Mimi a Líze, nebola na Slovensku séria kníh, ktorá by rovnako nadchla ratolesti a ich rodičov. Katarína Kerekesová a jej tvorivý tím chystá na december špeciálny 16-minútový večerníček, ktorý uvidíte vo vysielaní RTVS. A samozrejme, že k nemu pripravujeme aj rovnomennú knižku Mimi a Líza: Záhada vianočného svetla

Na úspech svojej obrázkovej encyklopédie Včely nadväzuje aj poľský autor Piotr Sochatitulom Stromy. Vďaka nádherným veľkoformátovým ilustráciám navštívite zázračný svet stromov a zistíte, prečo sú také dôležité, koľko druhov ich existuje, ktoré z nich sú najvyššie, najstaršie a najhrubšie, ako vznikli skamenené lesy, čo sú to letokruhy a mnoho iných zaujímavostí. 

Milovníkov kníh určite nadchne spoločný projekt Gabriely FutovejKataríny Škorupovejo tlačiarenských škriatkoch, ktorí sa volajú Hups, Rups a Šups a svojimi písmenkovými kúskami narobili kopu problémov.

Vo svojej druhej a poslednej autorskej knihe sa Petra Hilbert vrátila do detstva. Jej príbeh je o dievčatku žijúcom v dome na kopci neďaleko jedného veľkomesta. SvetPepíny z Longitalupreto tvorí kamenný dom, divotvorná záhrada rastúca na jeho streche a podivuhodní susedia. Knihu si chcela autorka aj sama ilustrovať, žiaľ, nestihla. Podľa jej želania text dopĺňajú obrázky talentovanej Marie Makeevy.

Dôraz na ilustrácie kladie aj knižka veselých básničiek pre vtipné hlavičky Labky, krídla, chvostíky od Márie Štefánkovej s obrázkami Mareka Mertinka. 

Z obľúbených sérií od slovenských autorov pokračujú futbalové dobrodružstvá mladého talentu Carlosa (Július Belan– Super strela, Carlos!)a čitatelia sa dozvedia viac aj o legende o Braslavovi, ktorá pokračuje v knihe Sedem požehnaní (Ivana Jungová). 

Na Vianoce zabudnite na všetko, čo sa hovorí o severnom póle, a pripravte sa na tri adventné a štedrovečerné dobrodružstvá.  S desaťročným Wilym, so spievajúcimi škriatkami, Santom, no i kopou darebákov, lietajúcimi sobmi a tým najnezvyčajnejším dinosaurom sa zoznámite v knihe Santasaurus. Jej autorom je Tom Fletcher, nová hviezda literatúry pre deti vo Veľkej Británii.  Najuznávanejší nórsky detektívkar Jo Nesbø sa pohral s motívom ukradnutých sviatkov.  Zachráni doktor Proktor Vianocev piatom pokračovaní najbombastickejších dobrodružstiev Buleho, Lisy a doktora Proktora?   S hrdinami Terryho Pratchetta je vždy obrovská zábava a výnimkou nie sú ani vianočné poviedky v knihe Santa a jeho falošná brada. Čo by ste povedali na vybuchujúci vianočný koláč alebo krotkého snežného muža? 

Ilustrovaná kniha BRATISLAVA - hľadaj a nájdi

Veľkoformátová knižka, v ktorej farebné, detailné a vtipné ilustrácie ukrývajú mnoho zaujímavých príbehov, chce deťom hravou formou priblížiť hlavné mesto Slovenska. Kniha sa snaží deti vzdelávať nielen o histórii, či známych rodákoch, ale aj o ochrane životného prostredia, či pamiatok. Kniha bude vydaná dvojjazyčne v slovenskom a anglickom jazyku.

Za nápadom realizovať projekt detskej ilustrovanej knihy o Bratislave stojí mama a dcéra, Martina a Zuzana. Obidve sú vášnivé cestovateľky a obdivovateľky krásnych detských kníh. Po cestách po Európe sa Martine, mame 6 ročnej Stely a 4 ročného Félixa, osvedčilo nachystať sa pred cestou na danú destináciu knižkou o danom meste, či krajine. Deti hltali farebné obrázkové knihy, v ktorých videli napr. Paríž či Viedeň. Spoznali úplne prirodzene veľa zaujímavých osobností z danej krajiny a najväčším bonusom bolo, keď reálne na mieste spoznávali pamiatky, ulice a známe miesta – a to vďaka knihám. Knižku ilustrovala talentovaná Mária Nerádová, ktorá má nezameniteľný štýl ilustrácií.

Ďalšou odmenou je praktický týždenný diár na rok 2019 s ilustráciou z knižky. Diár má 128 strán, je v slovenskom aj českom jazyku, má perforované rožky, slovenské a české sviatky, ako aj meniny, miesto na poznámky, mesačné plánovanie na rok 2019 a prehľadný kalendár na rok 2019/2020. Deti určite potešia dočasné tetovačky s desiatimi motívmi z knižky, vyrobené na Slovensku a sada 4 pohľadníc s ilustráciami z knižky.

bratislava hn

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.