Francúzsko sa dá precestovať aj doma v kuchyni

Vo Vydavateľstve SLOVART v auguste vyjde očakávaná kuchárska kniha Francouzské dobrodružství Jamese Martina, ktorá predstaví 80 klasických francúzskych receptov. 

O knihe...

Vydajte sa s kuchárom Jamesom Martinom na cestu po Francúzsku v klasickom Citroëne 2CV a prežite s ním úžasné kulinárske dobrodružstvá. Počas svojho putovania ochutnáva tie najlepšie jedlá, nakupuje na trhoch a varí – zahrejte sa jeho poctivou cibuľačkou so syrovými krutónmi, pochutnajte si na rilletes z kačacieho mäsa s figovým a broskyňovým čatní, zaraďte do svojho repertoáru klasické hovädzie na burgundský spôsob alebo králika v horčicovej omáčke, naučte sa, ako urobiť zemiaky gratin dauphinois či salade nicoise s grilovaným tuniakom. A ktorý dezert môže byť lepší ako koláč tarte tatin s hruškami a rozmarínom alebo mrazeným černicovým suflé?

James Martinje slávny vo svete už dlho, no na Slovensku sa jeho meno začalo skloňovať iba nedávno. Má za sebou úspešnú kariéru, počas ktorej si spravil renomé ako jeden z najlepších kuchárov, nielen v rodnej Británii. Svojich čitateľov a divákov, ktorých získal aj vďaka televíznym gastro reláciám, sprevádza okrem iného aj gastronómiou Ameriky, Stredomoria a Bretónska. Vo svojej najnovšej knihe sa vráti k svojim začiatkom a navštívi francúzske miesta, ktoré učarovali jeho chuťovým pohárikom už ako chlapcovi.  Uvarte si sami špičkovú kuchyňu a navoďte si pocit, že ste v tých najlepších reštauráciách francúzskej Riviéry, bez toho aby ste si vyzuli papuče. 

O autorovi...

James Martin sa narodil v malom anglickom meste v regióne Yorkshire. Jeho vášeň pre jedlo sa zrodila keď začal pozorovať prácu svojho otca, ktorý bol vtedy catering manažérom na Castle Howard Estate. Už ako 12-ročný varil pre kráľovnú matku keď navštívila Castle Howard. To naštartovalo jeho kariéru. Po štúdiu cateringu na Scarborough Technical College sa presťahoval do Londýna, kde pracoval v špičkových reštauráciách One Ninety Queen’s Gate, iba pár metrov od Kensingtonského paláca, Alastain Little v Soho a v michelinovských The Square a Harvey’s. Potom prešiel do kritikmi uznávaného Chewton Glen a založil Hotel and Bistro du Vin vo Winchestri kde sa presadil ako šéfkuchár. V roku 1996 debutoval na televíznych obrazovkách a dva roky na to vydal svoju prvú knihu Eating in with James Martin(1998), jeden z jeho mnohých bestsellerov. Slovenskí a českí diváci ho môžu poznať z TV Paprika kde má viacero relácii vrátane sérií Létajcí kuchař, Americké dobrodružství a Francouzské dobrodružství Jamese Martina, na ktorého motívy vychádza v auguste vo Vydavateľstve SLOVART rovnomenná kniha. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.