Príbeh švédskej lúpeže a ďalšie napínavé lahôdky

Napísal Albatros Media Slovakia 30. máj 2018

Knihy podľa skutočných udalostí, knihy, o ktoré majú záujem televízne spoločnosti, knihy, ktoré sa radia k svetovým bestselerom. Májová ponuka napínavých románov vydavateľského domu Albatros Media Slovakia je extrémne bohatá.

lupez z helikoptery

Napísať knihu podľa skutočnej udalosti býva často zradné. Na jednej strane to síce môže zaručiť prvotný záujem, no nie vždy aj dobré hodnotenia a veľké predaje. V prípade knihy Helikopterrånet, ktorá práve vychádza v slovenčine s názvom Lúpež z helikoptéry, sa však podarilo oboje – chválou nešetrili čitatelia ani kritici a bol o ňu veľký záujem nielen doma vo Švédsku, ale hneď po vydaní sa predali práva do vyše tridsiatich krajín. Výber z recenzií hovorí za všetko: „Len málokedy prečítam knihu na posedenie. Pri tejto som bol ako prilepený, nedá sa odložiť,“ denník Ystads Allehanda.„Ohromne vzrušujúci, takmer neuveriteľný príbeh!“ magazín Senioren. „Lúpiči a potom médiá vytvorili legendu. Tento román ju skompletizoval,“ denník Arbetarbladet.„Čítajte a učte sa, autori krimináliek!“ večerník Expressen.

To, že vo Švédsku vyvolá veľký ohlas, bolo zrejmé už dopredu – tzv. Helikoptérová lúpež vo Västberga z 23. septembra roku 2009 bola senzáciou. Niekoľko lupičov bez jediného výstrelu vylúpilo základňu bezpečnostnej agentúry a získalo odhadom vyše 6 miliónov eur – presná suma nebola nikdy zverejnená. Médiá aj verejnosť boli lupičom naklonené – dokázali totiž využiť rôzne medzery v zákonoch a byrokratické pravidlá. Bonnierova kniha nie je kriminálka v pravom slova zmysle – po dlhých hodinách rozhovorov s protagonistami zločinu napísal psychologický triler, sondu do duše zločincov. A napísal ju tak dobre, že kniha sa hneď po vyjdení vyšplhala na čelo rebríčka predajnosti a neváhala ani spoločnosť Netflix, ktorá hneď kúpila filmové aj televízne práva. Produkciu i hlavnú úlohu si pre seba uchmatol hviezdny Jake Gyllenhaal.

Film sa točí aj podľa ďalšej bestsellerovej knihy - románu Hate U Give, po slovensky Hnev, čo si zasial. Autorka Angie Thomasová  sa nechala inšpirovať tragickou udalosťou, pri ktorej na Nový rok 2009 zastrelil policajt neozbrojeného a dokonca spútaného černošského chlapca. Oscar Grant mal len 22 rokov a jeho smrť vyvolala po celých Spojených štátoch vlnu nepokojov a protestov. Ani začínajúcu autorku nenechala chladným, nechala sa inšpirovať, no viac ako téme rasizmu sa však venovala otázke čo robiť v prípade, keď polícia nevyšetruje, nekoná, zabúda na svoju prácu. Kde nabrať odvahu a postaviť sa jej? Povedať pravdu? Otázky, ktoré sú aktuálne aj u nás, na Slovensku. V Amerike sa Thomasovej knižná prvotina dočkala zaslúženého ohlasu. Len za prvý mesiac sa jej predalo vyše 100 tisíc kusov, a úspech dosiahla aj v mnohých ďalších krajinách. 

Aj ďalšie májové novinky z vydavateľstva Albatros Media ponúkajú napínavé čítanie, tentokrát však ide „len“ o fikcie. Vivien Millerová, hrdinka špionážneho trileru Musím to vedieť, pracuje, rovnako ako autorka knihy Karen Clevelandová, ako analytička CIA. Keď príde na nebezpečné tajomstvo, ktoré ovplyvní jej prácu, rodinu aj život, je všetko, na čom jej záleží, zrazu ohrozené. Vivian prisahala, že bude chrániť svoju vlasť pred všetkými nepriateľmi, ale teraz sa ocitla pred neriešiteľnou voľbou - medzi vernosťou a zradou, lojálnosťou a vlastizradou, láskou a podozrením. „Varovanie: ak prečítate prvú kapitolu, prečítate aj druhú. A ak prečítate druhú, zmeškáte večeru, zostanete dlho hore a na druhý deň budete v práci na smrť unavení. Toto je presne ten typ knihy. Veľkolepé,“ uviedol spisovateľ Lee Child o knihe, ktorá sa tiež premietne na filmovom plátne. Hlavnú postavu Vivien si zahrá oscarová Charlize Theron.

Román Májové ruže od Dot Hutchisononej je voľným pokračovaním oceňovaného hororu Záhrada motýľov, tentoraz riešia agenti FBI Brandon Eddison, Victor Hanoverian a Mercedes Ramirezová vraždy dievčat, ktoré necháva páchateľ vždy v kostoloch obklopené kvetmi - s podrezaným hrdlom. Detektívka Podzemný kryt zase prináša ďalší príbeh problémového policajta Nicka Belseyho, ktorý sa slovenským čitateľom predstavil v úspešnej knihe Temné srdce Londýna. „Absolútne dokonalý portrét súčasného Londýna a hlavného hrdinu – očarujúceho darebáka,“ zhodnotila román škótska bestsellerová autorka detektívok Val McDermidová.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.