Hlava 22, Niečo sa stalo a Gold nad zlato

Knihy, ktoré by nemali chýbať v žiadnej knižnici, teraz dostali exkluzívny šat. Typickým znakom Hellerových diel je kritika humorom a satirou. Autor (1923 – 1999) je jedným z najvýznamnejších predstaviteľov amerického protivojnového románu.

Typickým znakom Hellerových diel je kritika humorom a satirou. Autor (1923 – 1999) je jedným z najvýznamnejších predstaviteľov amerického protivojnového románu. Máloktorý spisovateľ môže o názve svojho diela povedať, že sa stalo ustáleným slovným spojením, tak ako „hlava 22“ je vyjadrením absurdného konania alebo výberu.

A to preto, lebo román Hlava 22  sa nepodobá žiadnej knihe, ktorú ste čítali. Vlastne možno jednej – Osudy dobrého vojaka Švejkaod Jaroslava Haška. Joseph Heller udáva práve Švejka ako inšpiráciu pre postavu Yossariana. Autor kriticky vnímal modernú spoločnosť a jej vplyv na jednotlivca, nezmyselnosť a hrôzy vojny, byrokraciu, ale aj politiku, ktorá nás ovláda v mene zdravého rozumu a všeobecného blaha. 

Jeho ďalším literárnym počinom, ktorý zaiste vyvolá úsmev a možno i hlučný smiech nad grotesknými situáciami v živote hlavného hrdinu, je kniha Gold nad zlato.Bruce Gold je autorom nečítaných kníh, učiteľom, ktorý nenávidí učiteľovanie, manželom, ktorého nudí vlastná žena, a čiernou ovcou rodiny, ktorá ho znevažuje pri každej príležitosti. Až jedného dňa... Gold upúta pozornosť samého prezidenta.

Hlavným hrdinom tretieho románu v knižnom sete, s názvom Niečo sa stalo,je Bob Slocum, priemerne úspešný úradník obchodnej firmy, ktorý si kladie otázku, čo sa stalo s jeho rodinou, manželkou, s jeho snami a túžbami. Narušené medziľudské vzťahy, tápanie v začarovanom kruhu ambícií, morálnych kompromisov a spoločenských tlakov ho núti myslieť na pôvod a príčinu strácajúcich sa ideálov.

Vydavateľstvo SLOVART vyhlásilo začiatkom roku 2018 súťaž na dizajn obálok troch kníh od klasika svetovej literatúry Josepha Hellera. Výsledkom je exkluzívny a oku lahodiaci set troch kníh od víťaza, grafického dizajnéra Petra Eliáša, ktorý sa vo svojom minimalistickom návrhu inšpiroval prvým vydaním Hlavy 22I. „Preferujem jednoduché grafické riešenia založené na dobrom nápade, farebnosti, kontraste, vhodnej typografii a proporcii. Dôležitá je však súhra týchto faktorov a celkové prevedenie,” hovorí dizajnér. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.