Michael Koryta: Kto mi ide po krku

Napísal Albatros Media 16. február 2018

Svetový úspech mrazivého trileru Kto mi ide po krku od amerického spisovateľa Michaela Korytu sa nevyhne ani Slovensku. Po prvých dňoch na pultoch sa tlačí medzi najpredávanejšie knihy na našom trhu a potvrdzuje status Korytu ako bestselerového autora.

Každá z jeho dvanástich kníh zarezonovala nielen na americkom trhu, preložené boli do vyše dvadsiatich jazykov a získali alebo boli nominované na množstvo literárnych ocenení ako Los Angeles Times Book Prize, Edgar Award, Shamus Award, Barry Award, Quill Award, International Thriller Writers Award alebo Golden Dagger. Obdivne sa o jeho práci vyjadrili aj takí velikáni ako Stephen King, Michael Connelly či Lee Child. Koryta vo svojich knihách zužitkoval skúsenosti z minulosti, keď pracoval ako súkromný detektív či investigatívny reportér. Novinárčinu neskôr vyučoval aj na svojej alma mater - Indiana University School of Journalism.

Román Kto mi ide po krku z roku 2014 bol ocenený ako najlepší letný triler podľa Amazonu a Entertainment Weekly a bol zaradený do výberov najlepších kníh roka vyše desiatimi smerodajnými médiami. „Pri čítaní som si spomenul na to najlepšie z Johna Steinbecka a Cormaca McCarthyho, ale predovšetkým mi to pripomínalo Korytu, ktorý neustále nielen napĺňa, ale prekračuje očakávania, aké prináša každou svojou ďalšou knihou,“ zhodnotil román magazín Book Reporter.

Príbeh trinásťročného Jacea Wilsona, svedka brutálnej vraždy, ktorý sa skrýva pred zabijakmi v utajenom programe pre prežite v divočine, zaujal aj filmárov, práva na adaptáciu románu zakúpila spoločnosť 20th Century Fox. „Je to napínavá kniha, z ktorej presakuje násilie a teror a (rovnako strašidelné) nebezpečenstvo dospievania,“ napísal o knihe O, The Oprah Magazine.

Román Kto mi ide po krku vydalo vydavateľstvo Plus v slovenskom preklade Denisy Ghaniovej.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.