Jeden deň obyčajného tínedžera

Nový tragikomický a dojemný príbeh od populárneho autora Patricka Nessa, ktorý práve vychádza vo Vydavateľstve SLOVART, je románom o odvahe akceptovať samého seba a naplno žiť svoj život. 

V knihe Najdlhší deň Adama T. zažíva hrdina najhorší a najbúrlivejší deň v živote. Vo vzťahoch mu to škrípe, v práci sa mu nedarí a všetko zaklincuje konflikt s otcom – otec je farár, on gej a tínedžer – ktorý obom prevráti život naruby. Adamov najdlhší deň je plný konfliktov, útekov pred ľuďmi a vysvetleniami. Román začína vetou „Adam musel kúpiť kvety sám.“ a Patrick Ness otvorene priznáva inšpiráciu knihou Pani Dalloweyová od Virginie Woolf. Meno jednej z hlavných postáv bolo vybrané v dražbe pre charitatívnu organizáciu Diversity Role Models (Hrdinovia diverzity), ktorá bojuje proti homofóbii na školách, a ktorú Patrick Ness podporuje. 

„Ness je autor neuveriteľnej kvality a nepredvídateľnosti.“

The Times

„S ľahkosťou vyrozprávaný portrét bohatého vnútorného života tínedžera.“

The Bookseller

„Každá veta v tejto krásnej knihe je dokonalá a nevyhnutná... V ére kníh pre mladých, ktoré sú prehnané a chodia okolo horúcej kaše, je radosť čítať tento priamy, ľudský román.“

The New York Times

O autorovi

PATRICK NESS je autorom desiatich kníh a zbierky poviedok. Žije v Londýne s mačkou, ktorá nie je nadšená jeho cestovaním za čitateľmi po celom svete. Popularitu si získal trilógiou Chaos Walking (prvý diel vychádza vo Vydavateľstve SLOVART v júni 2018). Za román Sedem minút po polnoci (SLOVART 2015) získal Carnegie Medal, čo je najvyššie britské ocenenie knihy pre deti a mládež. Román My ostatní tu len tak žijeme (SLOVART 2016) sa ocitol na shortliste mnohých významných literárnych cien. Jeho kniha Niečo viac (SLOVART 2017) rozpráva príbeh chlapca Setha, ktorý sa po smrti prebudí v zvláštnej verzii postapokalyptického sveta. Patrick Ness vo svojich knihách búra hranice medzi žánrami a otvára tínedžerskú literatúru všetkým vekovým kategóriám.

Patrick Ness píše aj scenáre. Je autorom filmovej adaptácie svojho románu Sedem minút po polnoci (vo filmovej distribúcii ako Volaní netvora: Příbeh života). Napísal scenár k tínedžerskému seriálu Class zo sveta Doctora Who. Na motívy seriálu vznikli knihy Jízda, Neuvěříte, co se stalo potom a Kamenný dům (SLOVART 2017, 2018).

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.