Murakamiho majstrovské poviedky v slovenčine

Posledné roky jeden z večne čakajúcich kandidátov na Nobelovu cenu za literatúru. Haruki Murakami, pisateľ „príbehov, ktoré sú akoby esenciou japonskej duše“ (The New York Times Book Review). Vo Vydavateľstve SLOVART mu práve vychádza kniha poviedok Slon mizne.

Obsahuje sedemnásť krátkych prozaických textov, ktoré v rokoch 1980 až 1991 vychádzali prevažne časopisecky a neskôr sa stali súčasťou iných zbierok. Poviedky, tak ako sú usporiadané v tejto zbierke, vyšli v anglickom preklade v roku 1993, v japončine až o dvanásť rokov neskôr. Podobne ako napríklad v románe Hon na ovcu, aj v tejto knihe Murakami opisuje svet ako prelínanie reality a skutočnosti presahujúcej hranice nášho bežne vnímateľného sveta. Slon mizne vychádza v skvelom preklade našej dvornej prekladateľky z japončiny, Dany Hashimoto.

Keď v jednom nemenovanom japonskom meste zmizne slon, život istého muža sa mierne vychýli z rovnováhy; žena trpiaca nespavosťou prenikne do zvláštneho sveta polovedomia, v ktorom je možné všetko, aj smrť; do inej ženy sa zaľúbi netvor z podzemia; neznesiteľný hlad dovedie manželský pár k tomu, aby prepadli McDonald – Murakami aj v tomto diele dokazuje, že je majstrom v odkrývaní zvláštnych, občas priam surrealistických chvíľ v živote každého z nás.

„Skvelé poviedky – miestami vtipné, často dojímavé. Typický Murakami.“ Chicago Tribune

„Očarujúce, vtipné, zvláštne... Radosť čítať!“ The New York Times

O autorovi

Haruki Murakami (1949) sa narodil v Kjóte a vyštudoval klasickú drámu na Univerzite Waseda v Tokiu. Debutoval románom Počúvaj spev vetra (1979), za ktorý získal cenu Gunzó, udeľovanú mladým spisovateľom. Ďalšie ocenenie, Literárnu cenu Noma pre nových autorov, získal za román Hon na ovcu (1982), ktorým sa medzinárodne preslávil. Vo Vydavateľstve SLOVART vyšli jeho romány Hon na ovcuTancuj, tancuj, tancujKronika vtáčika na kľúčik I-IIIBezfarebný Cukuru Tazaki a roky jeho putovania a esejisticky ladená próza O čom hovorím, keď hovorím o behaní

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.