Vytlačiť túto stránku

Myslime ekologicky

Napísal femme 30. jún 2008

Každodenne sa stretávame v našom živote s papierovými výrobkami ako sú servítky, kozmetické a kuchynské utierky či toaletný papier...

Určite, ale asi neviete koľko stromov takto končí denne v košoch a v záchodoch. Ide približne o 270 tisíc stromov. Recyklovaný papier sa v tomto smere využíva hlavne na výrobu papierových utierok a toaletných papierov pre verejné priestory.
Takéto utierky a "toaleťáky" nie sú síce také "hebké a biele", ale o to viac ekologickejšie. Recyklácia spočíva v spracovaní z novín, časopisov a kancelárskeho papiera.

Drevo – drevná hmota, ktoré sa využíva hlavne pri spracovaní luxusných produktoch pre Európu pochádza z 25% z legálnych plantáži a z veľkej časti nelegálnej ťažby dreva ako sú: Indonézia, Rusko a Pobaltské krajiny. Svetový fond na ochranu prírody (WWF) zistil u piatich najväčších producentov papierových výrobkov, že zloženie luxusných výrobkov je len z 1/3 recyklovanej celulózy a zvyšok je tzv. primárne vlákno (strom). Popri tom sa náklady zvyšujú pri bielení chlórom a spotrebe vody. V obchodných reťazcoch si môžete kúpiť recyklované toaletné papiere označené ekoznačkou "Ekologický šetrný výrobok" od slovenskej firmy Tento, alebo zahraničnej spoločnosti Zewa.

Viete že...
...prvý toaletný papier uviedla na trh firma The Scott Paper Company v roku 1890
...prvý dvojvrstvový mäkký papier sa objavil v roku 1942
...dnes je spotreba papiera 30 krát väčšia ako v roku 1950
...na hlavu jedného Švéda pripadá spotreba za rok 18,6 kg papiera a na jedného Portugalca len s 3,3 kg-