Chcete sa zbaviť vošiek na kvetoch?

Mať krásnu záhradu, alebo parapetu, plnú rozkvitnutých kvetín by chcel mať každý pestovateľ a milovník kvetín. Niekedy sa však stane, že vaše kvetiny napadne nejaký škodca. Potrápiť vedia aj vošky, ktoré sú veľmi rozšírené a dostanú sa do vašej domácnosti veľmi ľahko.

vosky_kvety20

Čo sú to vošky?

Vošky sú bezkrídly hmyz, ktorý napadá rastliny v domácnosti, alebo na záhrade. Dorastajú do dĺžky 1-3 milimetre, málokedy až do 6 milimetrov. Najprv je ich veľmi zle spozorovať, keďže sú veľmi malé. Veľmi rýchlo sa ale rozmnožujú, preto často keď ich zrazu zbadáte, je ich už veľmi veľa.

Prirodzený predátor

Najprirodzenejším spôsobom, ako sa zbaviť vošiek je lienka, ktorá sa živí medovicou, ktorú vošky produkujú. Lienky môžete na poškodené rastliny nasadiť ručne, alebo ich môžete prilákať vysadením mäty, kocúrnika, či oregána.

Pozor si treba dávať v prípade, že máte niekde mravenisko. Mravce sa totižto tiež živia medovicou, ktorú produkujú vošky. Na rozdiel od lienky, ktorá zničí vošku, mravce vošky chránia a napomáhajú ich rozmnožovaniu, aby mali čo najviac medovice. Preto sa môžete zamerať v tomto prípade najprv na ničenie mravcov.

Biologické prostriedky

Ak sa vošky vyskytli na rastlinách, ktoré sú určené na konzumáciu, alebo v interiéry, ale jednoducho nechcete použiť chemické prípravky, vyskúšajte overené spôsoby, ako sa vošiek zbaviť ekologicky.

Vošky, ale aj iní škodcovia, neznášajú vôňu petržlenu, cesnaku, levanduľu, rozmarín, šalviu, palinu, alebo žihľavu.

Najjednoduchší prípravok na odstránenie vošiek si vyrobíte tak, že si vyberiete jednu, alebo aj viacero z vyššie uvedených rastliniek. Vybrané rastliny zalejete horúcou vodou, môžete aj chvíľu povariť a necháte vyluhovať  minimálne 24 hodín. Roztok potom precedíte a striekate ním poškodené rastliny.

Poprípade môžete do črepníkov dať pár strúčikov cesnaku, listy žihľavy, alebo petržlenovú vňať. Zaručene to vošky odpudí na dlhšiu dobu.

Chemické prípravky

Vošky sú veľmi odolní škodcovia, preto si pozorne prečítajte zloženie insekticídov, ktoré plánujete použiť na svoje rastliny. Vhodný chemický prípravok by mal obsahovať látky ako azoron, popullin a herebllin. Tieto látky sú neurotoxíny, ktoré pôsobia na nervový systém škodcov a okamžite ich usmrtia. Tieto látky majú výhodu, že nerozvádzajú látky ku koreňom, ale pôsobia iba na listoch. Ak prípravok obsahuje aj olejovú zložku, pôsobí tým aj proti opätovnému ukladaniu vajíčok vošiek na dané miesta.

V prípade vhodného výberu prostriedku proti voškám, sa môžete obrátiť na skúseného predajcu, ktorý vám odporučí najvhodnejší prípravok na konkrétny problém.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.