Divadelný tip: Rozum a cit

Napísal Divadlo Nová scéna 16. január 2019

Divadlo Nová scéna uvedie v dňoch 16. a 17. januára 2019 o 19.00 hod. v slovenskej premiére divadelnú adaptáciu slávneho románu Jane Austenovej ROZUM A CIT.

Inscenácia ROZUM A CIT prináša na javisko Divadla Nová scéna známy príbeh o hľadaní šťastia a pravej lásky dvoch sestier  - rozumnej Elinor a citlivej Marianne -  zasadený do prostredia anglického vidieka na začiatku 19. storočia. Po smrti otca strácajú hlavné hrdinky spolu s ich matkou majetok aj postavenie, musia sa presťahovať ku vzdialenému príbuznému a z ich neľahkej situácie by ich mohol vytrhnúť iba sobáš.

Do rozumnej Elinor sa zahľadí bohatý a láskavý Edward , no ona sa snaží utajiť svoj cit pred matkou i sestrami. O citlivú Marianne prejaví záujem plukovník Brandon. Ktorá z týchto dvoch lások bude naplnená? Zvíťazí rozum alebo cit? 

S nápadom uviesť dramatizáciu slávneho románu prišiel dramaturg DNS Svetozár Sprušanský: 
„Jedna z tvárí súčasného divadla je ponúknuť divákovi dramatický a emóciami „nasýtený“ príbeh. S postavami, s ktorými sa divák dokáže identifikovať, alebo ktoré dokáže za ich názory a konanie obdivovať. Zvyčajne za také postoje a správanie sa, ktoré človek nedokáže sám uplatniť vo vlastnom živote. A práve to je silná stránka diela Jane Austenovej, rovnako ako jej vybrúsený literárny jazyk, osobitý štýl, irónia a nadhľad.“Podobne to vníma český režisér Mikoláš Tyc:„Milujem príbehy. A príbehy Jane Austenovej sú nesmierne dojímavé a hlboké, nie sú to iba obrázky z čias, keď sa ľudia k sebe správali pekne a nosili krásne šaty. Autorka je pozorným svedkom života a vzťahov – píše o tom, pre čo má zmysel žiť a o čo sa v živote máme oprieť. To je predsa plnokrvná dráma. A zároveň komédia. Všetko je podávané s takým samozrejmým humorom a na ľudské hemženie sa pozerá s takou noblesnou iróniou, až to vyzerá, že humor a irónia k životu patria, s čím súhlasím.“

Rozum a citstelesňujú v inscenácii sestry Dashwoodové – Elinor a Marianne.

Rozumnú Elinor stvárňuje v hre Karin Olasová, pre ktorú bola táto postava veľkou výzvou:
„ Postava Elinor je nádhernou výzvou. Jej pokora, láska, oddanosť, rozum, obetavosť sú fascinujúce. Pre mňa je vzorom ušľachtilej bytosti. Budem sa snažiť, aby som sa charakteru Elinor priblížila nielen na javisku ale aj v bežnom živote. Som nesmierne vďačná za túto hereckú príležitosť a ďakujem dramaturgovi divadla Svetozárovi Sprušanskému za odvážny výber titulu. Česť, úcta, slušnosť, morálka, schopnosť úprimne a čisto milovať – tieto vlastnosti v dnešnom svete často v medziľudských vzťahoch chýbajú. Výdobytky modernej civilizácie nám uľahčujú, spríjemňujú a v mnohom zjednodušujú život. Napriek tomu obdobie, v ktorom sa dej našej hry odohráva, je pre mňa tak príťažlivé, že si v ňom dokážem predstaviť samu seba. Knižnú predlohu pozná takmer každý už zo školských lavíc a celý náš tvorivý tím verí, že naše divadelné prevedenie divákov rovnako emočne pohltí ako dokonalá knižná predloha Jane Austenovej.“Romana Dang Van ako predstaviteľka Marianny si pochvaľuje skúšobné obdobie s režisérom Mikolášom Tycom: „Pán  režisér bol veľmi  priateľský ústretový, chápavý  a príjemný. Skúšobné obdobie bolo bez stresov, nervov a sĺz. Postava Marianne sa mi skúšala dobre. Je to veľmi vďačná postava, keďže sa jej v celom deji vystrieda široká škála emócií a nálad. Je to mladé dievča, ktoré sa riadi srdcom a sníva iba o láske. Ale keď je nešťastná alebo nahnevaná,  je neriadená strela, čiže v jej emóciách by človek mohol aj plávať...Ako študentka som prečítala všetky knihy od Austinovej, boli mojou srdcovkou, samozrejme aj Rozum a cit. Bol to jeden z mojich snov zahrať si takýto žáner. Obliecť sa do dobových šiat, nalievať čaj, alebo napríklad ako Marianne citovať sonety...“Prvý román Jane Austenovej (1775-1817) Rozum a cit (1811) dodnes nachádza vďačných čitateľov, najmä však čitateľky, pretože hrdinkami sú ženské postavy, ktorých životné príbehy sú zasadené do každodenného sveta stredných a vyšších tried vtedajšej britskej spoločnosti. Tak ako v neskorších svojich románoch Pýcha a predsudok, Sídlo, Emma, aj v tomto vytvorila jeho autorka, bystrá a nemilosrdná pozorovateľka, pozoruhodnú galériu postáv. Aj po takmer dvoch storočiach si nás autorka získa vynikajúco vybudovanou zápletkou, jemným humorom, situačnou a verbálnou iróniou, skvelými dialógmi i úprimným citom. O trvalej popularite románu svedčí i to, že má na svojom konte množstvo knižných vydaní a reedícií, ale aj  divadelných, televíznych a filmových spracovaní. Jedna z najznámejších a najpopulárnejších filmových adaptácií  s Emmou Thompson, Alanom Rickmanom, Kate Winslet a Hughom Grantom v hlavných úlohách získala Zlatý glóbus za najlepší film roku 1995.

V réžii Mikoláša Tyca a dramatizácii Jana a Jitky Šotkovských sa predstavia Karin Olasová, Romana Dang Van, Martin Kaprálik, Dávid Hartl/Vladislav Plevčík, Marcel Ochránek, Zuzana Tlučková/Dagmar Sanitrová, Mirka Partlová, Pavol Plevčík, Ida Rapaičová a ďalší. Slovenská premiéra inscenácie ROZUM A CIT bude v Divadle Nová scéna 16. a 17. januára 2019.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.