Až 62% ohrozených zvierat hrozí vyhynutie kvôli ťažbe dreva

Príroda a celý ekosystém vytvorila za dlhé roky úchvatný a farbistý svet, ktorý nás stále prekvapuje. Hoci môže pôsobiť nezlomným dojmom, opak je pravdou.

foto 130318

Vďaka mnohým faktorom je príroda, a predovšetkým živočíchy žijúce v divočine, v ohrození. Ekosystém planéty Zem nie je nezničiteľný, čo si uvedomujú zatiaľ len odborníci, ekológovia, zástupcovia neziskových organizácií a tvorcovia televíznych dokumentov. A to nestačí.

Alarmujúce dáta

Svetový fond na ochranu prírody zostavuje tabuľky ohrozených voľne žijúcich zvierat, ktoré sa stále rýchlejšie plnia. Úbytok svetovej populácie je rýchlejší, než sa v minulosti očakávalo. Aktuálne je v tabuľkách vedených 8 688 druhov ohrozených živočíchov. Za posledné štyri desiatky rokov klesol výskyt vtákov, cicavcov, plazov, rýb a obojživelníkov o celú jednu polovicu a niektorí odborníci tvrdia, že do roku 2020, by mohli byť vyhubené celé dve tretiny zvieracích druhov.

Za všetkým hľadaj človeka

Najvýznamnejší vplyv na zhoršujúci sa stav prírody má človek. Ľudstvo má pomerne vysoké nároky na ekosystém našej planéty. Najpálčivejším problémom je rozpad pôvodného prostredia na menšie celky, čo je dôsledok osídľovania, rastúceho zastavovania a infraštruktúry. Tým, ako sa človek sťahuje a obýva nové územia, so sebou prináša taktiež nové druhy živočíchov. Tieto zvieratá patria medzi takzvané invazívne nepôvodné druhy, ktorých život na území negatívne ovplyvňuje nielen pôvodné organizmy, ale aj prostredie. Situáciu zhoršujú aj nadmerné lovy zvierat a rybolov. Tento globálny problém rezonuje najmä kvôli pytliakom loviacim veľké šelmy a slony v Afrike. Premena prírodných plôch na poľnohospodárske oblasti aj ťažba dreva negatívne ovplyvňujú až 62% ohrozených druhov. A vo výpočte negatívnych faktorov nesmú chýbať ani klimatické zmeny, teda meteorologické javy, akými sú napríklad horúčavy, suchá, záplavy a hurikány. Na väčšinu ohrozených zvierat navyše pôsobí hneď niekoľko spomínaných činiteľov zároveň.

Téma, ktorá by mala rezonovať

O problematike je potrebné hovoriť, pretože inak k žiadnej zmene nedôjde. Cestou, ako tieto informácie šíriť sú aj dokumentárne filmy pripravované odborníkmi, ktoré ukazujú dôsledky ľudského pôsobenia. Zároveň oko diváka potešia pohľadom na rozmanitú prírodu. Jedným z najpopulárnejších dokumentárnych seriálov venujúcich sa prírode je Zázračná planéta. Vznikol v roku 2006 a je najsledovanejším britským programom za posledných 15 rokov. Videlo ho viac ako 12 miliónov ľudí. Jeho tvorcovia pripravili po dlhých 10 rokoch úspešné pokračovanie Zázračná planéta II (Planet Earth II), ktorého kvalitu uznáva aj český web ČSFD, kde dokument získal celých 98%. Ten bude od polovice marca vysielať televízna stanica Spektrum. Seriál v šiestich častiach predstaví jednotlivé prostredia a ich obyvateľov. Ukáže, ako sa zvieratá prispôsobili životu v daných podmienkach, ako lovia, starajú sa o mláďatá aj stratégie úniku z nebezpečenstva.

Ikona medzi dokumentárnymi seriálmi

Obe série pochádzajú z produkcie BBC a komentáre nahovoril sir David Attenborough, známy prírodovedec, režisér a dokumentarista, ktorý sa už viac ako 60 rokov spája práve s popularizáciou prírodných krás a ktorý zároveň upozorňuje na dôsledky správania spoločnosti na ekosystém našej planéty. Seriál Zázračná planéta II bude od 17. marca vysielať televízna stanica Spektrum, a to každú sobotu od 13:55 a nedeľu od 14:55. Nenechajte si ujsť pohľad na dych vyrážajúcu prírodu aj divoké zvieratá v ich prirodzenom prostredí a na unikátny ekosystém, ktorý treba začať chrániť a starať sa oň.

Link na trailer:

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.