Nalaďte sa na chuť Veľkej noci

Napísal KiK, Medokomerc 21. marec 2021

Sviatky Veľkej noci sa už nezadržateľne blížia. A aj keď ich opäť strávime pod rúškom prísnych opatrení, radosť zo sviatočnej atmosféry by sme si nemali nechať pokaziť. Oslavovať a užívať si sviatočnú atmosféru predsa môžeme aj kruhu rodiny.

Vy budete mať voľno v práci, deti budú mať oddych od online vyučovania, tak prečo tento voľný čas nevyužiť práve na spoločné aktivity? Začať môžete pečením, ktorým vaše chuťové poháriky naladíte na oslavy Veľkej noci. Do jednoduchých krokov pečenia zapojte aj vašich pomocníkov a potom si spoločne vychutnajte maškrty, ktoré ste pripravili. Skvelým tipom sú napríklad tieto recepty, ktorých lahodnú chuť si okamžite zamilujete!   

Mrkvový cheesecake v pohárikoch

kik_velkanoc21

Potrebujeme:

na cesto
300 g nastrúhanej mrkvy
150 g trstinového cukru
180 g hladkej múky
2 vajcia
120 ml oleja
1 čl mletej škorice
1/2 čl prášku do pečiva
štipku soli

na krém
250 g jemného tvarohu
250 g krémové syra alebo mascarpone
asi 100 g práškového cukru (podľa chuti)
kôra z jedného alebo dvoch (chemicky neošetrených) pomarančov

Postup:

Najskôr si očistíme a najemno nastrúhame mrkvu. V mise vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme olej, pripravenú mrkvu a všetky sypké ingrediencie, ktoré zapracujeme už ručne. Vznikne nám hustejšie cesto, ktoré nalejeme do formy a dáme piecť na približne 35-40 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov.
Na krém iba vymiešame všetky ingrediencie a keď je cesto vychladnuté, rozmrvíme ho, na spodok pohárikov pridáme vrstvu krému, navrch ešte trochu omrviniek z cesta a necháme odležať v chladničke.

Prinášame tradičné veľkonočné recepty, ktoré sme tentoraz osladili zdravšie a to lúčnym medom Medokomerc:

Medové Veľkonočné judáše 

vn_judase_medokom21

Potrebujeme:

250 g hladká múka
250 g polohrubá múka
100 g lúčneho medu Medokomerc
1 balíček vanilkového cukru
30 g droždia
1 žĺtok
250 ml mlieka
štipka soli
120 g rozpusteného masla
2 lyžice rumu
nastrúhaná citrónová kôra
hrsť hrozienok, najlepšie predom namočené v rume
bielok na potrenie

Postup:

Hladkú a polohrubú múku zmiešame so soľou a citrónovou kôrou v miske, uprostred spravíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie a prisypeme vanilkový cukor. Prilejeme polovicu mlieka a premiešame tak, že vytvoríme riedku kašu. Misku zakryjeme utierkou a necháme vykysnúť kvások.
Postom pridáme zbytok mlieka, ktoré nám ostalo. Zmiešame ho s lúčnym medom, rumom, žĺtkom, hrozienkami a všetko spolu dobre premiešame. Následne pridáme rozpustené maslo a za pomoci varešky vypracujeme hladké nelepivé cesto. Čím viac cesto hnetieme, tým bude aj lepšie. Misku potom opäť prikryjeme utierkou a cesto necháme na teplom mieste vykysnúť približne 40 minut.
Po vykysnutí, cesto ešte raz premiešame, rozdelíme na menšie diely a vyváľame valčeky (hrubé ako malíček), z ktorých tvoríme rôzné tvary podľa vašej fantázie: špirály, slimákov, praclíky či uzlíky... Tie potom vyskladáme na vymastený alebo papierom vyložený plech a necháme ich ešte 10 minút odpočívať.
Ešte pred vložením do predhriatej trúby na 180 stupňov ich potrieme našľahaným bielkom a pečieme do zlatista podľa ich veľkosti, cca 15-20 minut. Bielok môžeme ešte posypať škoricovým alebo vanilkovým cukrom.

Ak máte radi sladšie múčniky, nemusíte judáše potierať bielkom, ale pečte ich bez potretia doružova a ihneď po vybratí z trúby ich potrite lúčnym medom Medokomerc.

Medový Veľkonočný baranček 

vn_berancek_medok21

Potrebujeme:

180 g cukru,
130 g masla,
hrsť hrozienok
3 lyžice lúčneho medu Medokomerc
110 ml mlieka
hrsť nasekaných mandlí
40 dkg polohrubej múky,
1 balíček prášku do pečiva,
4 vajíčka

Postup:

Žĺtky ušľahajte s maslom a cukrom do peny, pomaly pridávejte vlažné mlieko s rozmiešaným lúčnym medom, ktorým určite nešetrite je to predsa medový baranček. Ďalej pridajte tuhý sneh z bielok a nakoniec múku s práškom do pečiva, mandľami a hrozienkami. Pečte ve vymazanej a hrubou múkou vysypanej forme pri strednej teplote asi 45 minút.

TIP:
Kvetový lúčny med Medokomerc pochádza z kvetového nektáru. Lahodný med zlatistej farby charakteristický svojou sladkou chuťou je ľahko stráviteľný a vhodný pre okamžité dodanie energie, pričom nemá takmer žiaden tuk. Obsahuje až 0,5% rastlinných bielkovín a minerálne látky ako horčík, draslík, vápnik, mangán a železo. Má antioxidačné, antibakteriálne a probiotické vlastnosti.
Antioxidanty obsiahnuté v mede z divých kvetov neutralizujú účinky voľných radikálov, čo znižuje riziko vzniku viacerých chorôb. Okrem toho zmierňuje zápaly v tele, vyrovnáva bakteriálne hladiny a zvyšuje absorpciu živín z našej stravy. Vďaka blahodarným liečivým látkam, ktorými sa pýši, je ideálny pre celkovú regeneráciu organizmu a prevenciu pred ochorením.
Ochutnajte Lúčny med od spoločnosti Medokomerc s chuťou a vôňou rozkvitnutej lúky, ktorý odporúčame v najväčšom balení 900 g, aby ste tak mali poriadnu zásobu pre seba aj svojich blízkych. Pre viac informácií navštívte webovú stránku https://www.medokomerc.cz/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.