Florista, základ nezabudnuteľnej svadby

Kvetiny sú neoddeliteľnou súčasťou svadby. Svadobná kytica vypovedá veľa o neveste, kvetinová výzdoba dotvorí slávnostný interiér a svadobný zvyk rozhadzovanie kvetín; slúžil na prilákanie bohyne plodnosti. V súčasnosti sa kvety objavujú aj na svadobnej torte. 

Kvetinové dekorácie nemusia byť len zo živých kvetov, ale využívajú sa aj sušené kvety a dekoračné textilné kvety. Čerstvej kvetine sa však nič nevyrovná! Je svieža, voňavá a krehká, čo je aj symbolom nevesty.  Na otázky, aké trendy a možnosti prináša súčasná floristika, nám odpovedela Marina Skačková,  ktorá je majster florista. Venuje sa  tomuto krásnemu povolaniu v kvetinovom ateliéri Marina Skačková, v ktorom  spolupracuje aj s floristkou Katerínou Rubanovou.

femme: Pre nás laikov a ženy, ktoré milujú kvety, či už vo váze, na balkóne, v záhradkách, alebo na lúkach je práca s kvetinami povznášajúca. Ako ste sa dostali k tomuto povolaniu?

Marina Skačková: Celý svoj život som bola obklopená kvetmi. Moje dve babičky vo svojich záhradách pestovali kvety a moja matka, ktorá ich mala veľmi rada, si otvorila vlastné kvetinárstvo. V tom čase  som už mala právnicky titul a zároveň som bola na materskej dovolenke. K profesionálnej floristike som sa dostala práve počas nej, kedy som mala dostatok voľného času. V rokoch 2005 až 2008 som absolvovala kurz profesionálnej floristiky a dizajnu na známej Škole vyššieho floristickeho majstrovstvá Stasu Zubova, podľa kvalifikačných štandardov švajčiarskeho združenia floristov. Vzdelanie som si rozšírila (2009 – 2012) plnohodnotným kurzom „Dejiny umenia vzhľadom na floristicky dizajn“; zameraným na praktické práce a ukončila som ho odbornou skúškou podľa profesionálnych štandardov majster-florist, založeným Európskym združením floristov. To čo vytváram, veľmi milujem a verím, že je to poznať na výsledku.

femme: Nevesty sa vydávajú v každom ročnom období, ale mesiac máj, ako mesiac lásky je pre tie romanticky založené duše, asi na prvom mieste. Poraďte nám, aké sú trendy svadobných kytíc a výzdobu pre tento rok?

Marina Skačková: V minulých rokoch boli veľmi prísne pravidlá, ktoré kreatívnejších floristov trochu zväzovali. Nebolo možné kombinovať niektoré farby alebo kvety spolu. Teraz je všetko jednoduchšie,  jediná podmienka je, aby to bolo harmonické. V minulosti nevesty uprednostňovali dekorácie v jemných a pastelových farbách. Dnes, sú vo všeobecnosti nevesty veľmi moderné a pokročilé, čo odráža farebnejší a odvážnejší aranžmán. Ja osobne, tiež radšej robím dekorácie, ktoré sú kreatívne a jedinečné, čo si zaslúži každá nevesta. Samozrejme, ak klient uprednostní klasický (tradičný) vzhľad svadby, nie je problém dekorovať  priestor podľa jeho želaní.

femme: Keď prídu k vám snúbenci, aby sa dohodli na kvetinovej výzdobe, väčšina z nich asi nemá jasnú predstavu o výbere kvetov. Čo všetko potrebujete vedieť, aby ste správne odhadli pár a vybrali im tú správnu kombináciu kvetov? Výber rastlín robíte aj podľa toho, či sa svadba bude konať v interiéry alebo v exteriéry?

Marina Skačková:  Pri stretnutí s nevestou si ju podrobne vypočujem, akú má predstavu o kvetoch, akú farbu šiat si zvolila a kde sa bude svadobný obrad konať. Potom všetky informácie  rozoberiem a tým získam ucelený obraz o tom, ako by to malo vyzerať. Mám už za sebou množstvo skúseností a dokážem poradiť, ako urobiť dokonalú svadbu.

femme: Stretli ste sa aj s nejakou netradičnou požiadavkou od svadobného páru, čo by tam chceli mať, prípadne zakomponovať do výzdoby?

Marina Skačková: Veľmi milujem všetko netradične! Samozrejme boli páry, ktoré chceli čierno- bielu svadobnú kyticu, boli góti, ktorí žiadali veľmi „netradičnú“ svadobnú kyticu, do ktorej sme  dávali  tŕne, drôty a rozbite zrkadlá! Aranžovali sme jednu záhradnú svadbu, a tam sme do všetkých dekorácií dávali prírodné materiál:  kôru, mach, korok, vetvy...

femme: Všimli sme si, že v ponuke máte aj dekoráciu svadobnej torty so živými kvetmi, je to skôr ojedinelá požiadavka, alebo sa s tým stretávate už častejšie?

Marina Skačková: V minulosti si dekorovanie svadobnej torty živými kvetmi klienti často neobjednávali.  Podľa mňa to vyzerá krásne, čo v súčasnosti ľudia pochopili a tak, si ich začali objednávať viac!

femme: V kvetinovom ateliéry sa venujete aj domácim kvetinovým výzdobám, okrem slávnostných udalostí. Priblížte nám, čo si od vás môžeme objednať?

Marina Skačková: Dokážem urobiť všetko! Od malej kytice až po veľké kvetinové dekorácie pre slávnostné podujatia ( narodeniny, promócie, svadby, jubileá atď.). V ponuke mám aj domáce výzdoby - sezónnu kolekciu. Každý mesiac robíme dopravu peknej dekorácie s vlastnosťou konkrétneho mesiaca do domova klienta. Zároveň poskytujem výzdobu klientovho bytu čerstvými kvetinami!

femme: Zaujala nás aj tvorba autorských kytíc, opíšte nám ich v skratke a pre koho sú určené?

Marina Skačková: Každá kytica má svoj charakter a je nositeľkou určitej nálady, pretože vyjadruje pocity. Každá jedna kvetina je iná, rovnako ako ľudia. K mojej práci a konkrétne k tvorbe kytíc pristupujem vždy s láskou, s ohľadom na charakter osoby, ktorej je určená.

femme: Na záver sa nám nedá opýtať, ktorý z kvetov je ten váš najobľúbenejší a prečo? Asi to nebude pre vás najjednoduchšia otázka... 

Všetko vytvorené prírodou je fantastické a nenapodobiteľne. Preto každá z kvetín je jedinečná. Mám rada všetky kvety a rastliny, a mojou úlohou je sa o ne starať orezaním, aby som im predĺžila život na tak dlho, ako to je možné.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.