Vytlačiť túto stránku

Poznáte svojho nastávajúceho?

Napísal femme 16. september 2016

Milujete sa a plánujete spoločnú budúcnosť. Máte pocit, že vás už nič nemôže na ňom prekvapiť? Skúste si zodpovedať na naše otázky a možno budete prekvapená.

par 02 1000x665

Niektoré veci je dobré vedieť o nastávajúcom partnerovi, aby ste sa preventívne vyvarovali sklamaniu, hnevu, smútku a frustrácii. Pri civilnom, rovnako pri cirkevnom obrade sa oddávajúci pýta či poznáte navzájom svoj zdravotný stav...

Poznáte zdravotný stav budúceho manžela?
Je to zásadná otázka, ktorá je prejavom zodpovednosti voči tomu druhému a voči manželskému zväzku, ktorý plánujete uzavrieť. Zásadná informácia aj kvôli budúcim spoločným deťom. Dôležité je vedieť, či sa v rodine partnera nevyskytuje dedičná zaťaženosť na niektorú z chorôb. Preto debata aj vo veci rodinných chorôb je vítaná.

V bohatstve i v chudobe. Poznáte ekonomickú situáciu vášho partnera?
Neschováva náhodou kostlivca v skrini v podobe dlhov? Tajiť túto závažnú informáciu je krátkozraké, narúša sa tým vzájomná dôvera a v konečnom dôsledku dochádza k dezilúzii vo vzťahu. Psychológovia odporúčajú komunikovať o tomto probléme medzi partnermi a snažiť sa nepríjemnú situáciu bez emócii vyriešiť. Preto je dôležité, aby snúbenci mali prehľad o majetku a príjmoch.
Pred svadbou si ujasnite finančné hospodárenie s majetkom, ktorý prinášate do vzťahu. Dohodnite sa ako budete hospodáriť v manželstve, v prípade že budete obidvaja zarábať, aj v situácii, keď jeden z rodičov ostane doma so spoločným dieťaťom. Ak si nestanovíte jasne pravidlá, spravidla dochádza počas tejto ekonomickej závislosti na jednom z partnerov k partnerskej kríze.

Aký otec, taký syn. Viete ako funguje jeho rodina?
Vzory chovania si do nového vzťahu zvyčajne prinášame zo svojich pôvodných rodín. Preto pozorujte! Všímajte si, ako rodičia partnera spolu komunikujú, ako dokážu riešiť konfliktné situácie a ako sa správajú k nemu.

V dobrom i v zlom... Zažili ste už prvé hádky a konflikty?
Jeho postoj a reakcia na vyhrotenú situáciu vám už teraz napovie veľa o budúcnosti. Partnerský model si vytvárate sami. Pokiaľ sú si dvaja blízky, majú záujem o sebe vedieť čo najviac; dobré i zlé a považujú to za prínos. Nemajú pred sebou tajnosti a navzájom sa rešpektujú. Zachoval sa váš partner v krízovej situácii neadekvátne až agresívne, potom sa zamyslite nad vzťahom...Neskôr sa situácia bude len vyhrocovať. Skúste zistiť, ako by sa zachoval, ak by ste stratili prácu alebo vážne ochoreli. Zamyslel sa, alebo spontánne prejavil pochopenie a podporu? Aj to vám veľa napovie.

Vyznávate rovnaké hodnoty?
Vyjasnite si včas, kto má aké predstavy o výchove spoločných potomkov, trávení voľného času a priateľov. Vyhnete sa tak žiarlivostným výstupom jedného či druhého a zbytočným nedorozumeniam.