Svadobné oznámenia

"Svadobné oznámenia odrážajú ducha doby a estetickú vyspelosť obyvateľstva; vypovedajú o naladení a vkuse najmä mladých ľudí."

>> Móda >> Aktuálne >> Svadobné oznámenia

...povedala nám bratislavčanka Milada Janžová, majiteľka najväčšej zbierky svadobných oznámení na Slovensku.

femme: Traduje sa, že zberateľstvo je mužská záležitosť lebo ženám chýba zberateľská vášeň... Pravidlá však potvrdzujú výnimky.
M. Janžová: Môžem povedať, že moja zberateľská vášeň sa stále mení, záleží na tom, ako sa mi život kľukatí. Svadobné oznámenia som začala zbierať pred dvanástimi rokmi a dnes ich mám asi 12.000 kusov z 35 krajín sveta. Okrem tých bežných, klasických oznámení vlastním aj oznámenia o strieborných a zlatých svadbách a rôzne blahoželania.

femme: Akým spôsobom svoju zbierku obohacujete?
M. Janžová: Nové prírastky do zbierky získavam predovšetkým prostredníctvom svojich kolegov - zberateľov. Medzi zberateľmi existuje pomerne čulý výmenný obchod... Ja mám v databáze okolo 70 ľudí, ktorým posielam to, čo ich zaujíma a oni si zasa na oplátku spomenú na mňa, keď sa im do ruky dostane svadobné oznámenie. Burzy, inzeráty a kontakty s malými tlačiarňami sa mi neosvedčili.

femme: Máte vo svojej zbierke nejaké kuriozity alebo oznámenia známych osobností ?
M. Janžová: V mojej zbierke mám skutočne všeličo. Za najzvláštnejšie by sa dali označiť tzv. materiálové experimenty, t.j. oznámenia vytlačené na tapete, drevenej dýhe či textilnej tkanine. Najcennejšie sú historické kusy dýchajúce dávnymi časmi - napríklad z obdobia Rakúsko-Uhorskej monarchie. Zaujímavé sú tiež svadobné oznámenia pochádzajúce z Izraela. Zo známych osobností, ktorých oznámenia mám vo svojej zbierke, je to napríklad: tanečník Fredy Aisy, herci Dagmar Bajnoková a Peter Rúfus, sochár Ján Kulich, pretekár Dodo Studenič, režisér Milan Šteindler, športový komentátor Peter Wichnar...

femme: Vaša zbierka by určite zaujala mnohých. Neplánujete verejnú prezentáciu?
M. Janžová: Mala som už dve výstavky: v kultúrnom dome v Dúbravke a v mestskej knižnici. Myslím, že vystavenie mojej zbierky vo foyeri niektorej svadobnej siene alebo v Národnom múzeu, kde sa občas robia aj takéto menšie prezentácie, by zaujala; najstaršie svadobné oznámenie, ktoré mám, pochádza z roku 1890, takže by mohla osloviť aj odborníkov. Som tiež ochotná vyjsť v ústrety študentom, ktorí spracovávajú tento druh problematiky. Uvidíme...

Tým, ktorých zbierka pani Milady Janžovej zaujala a chceli by pomôcť pri prezentácii jej zberateľských skvostov, ako aj tým, ktorí by chceli rozšíriť najväčšiu slovenskú zbierku svadobných oznámení nejakým pozoruhodným exemplárom, ponúkame kontaktnú adresu: M. Janžová, Kpt. Rašu č. 21., 841 01 Bratislava 42.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.