Vytlačiť túto stránku

Skôr ako vstúpite do manželstva...

Napísal femme 12. november 2019

Skôr ako začnete žiť s partnerom v jednom byte a plánovať svadbu, položte si niekoľko zásadných otázok. Môžu vám ušetriť kopu nepríjemností. Odpovedajte na nasledujúce otázky naozaj ÚPRIMNE. Nemyslite na to, čo chcú od vás iní, neporovnávajte sa so svojími priateľkami a nepodliehajte klišé.

parik_m_z_1200x800

Zamyslite sa, a zároveň počúvajte inštinkt.

SPOLOČNÝ PRÍBYTOK

- Prečo navrhujete alebo súhlasíte so spoločným bývaním? (Útek od rodičov alebo demonštrácia dospelosti nie sú dôvody na partnerské spolužitie. Nájdite si podnájom s priateľkou.)

- Dokážete byť v partnerovej prítomnosti natoľko uvoľnená a prirodzená, že sa v spoločnej domácnosti budete cítiť ako doma? (V rámci spoločného chodenia sa uplatňuje rôzna miera štylizácie. Ak nie ste si istá sama sebou a na partnerovi vám určité prejavy "lezú na nervy", na spoločné bývanie radšej zabudnite.)

- Máte jasnú predstavu, ako si s partnerom rozdelíte domáce práce a náklady na bývanie a služby? (Ak to chcete riešiť "až potom", nie ste na spoločné bývanie pripravená.)

- Máte s partnerom viac-menej spoločné predstavy, ako si byt zariadiť? (Ak si myslíte, že on "musí" súhlasiť so všetkým, čo vy navrhnete, budujete základy skrytého násilia.)

- Aký vzťah má váš partner k alkoholu a drogám? (Viete na túto otázku odpovedať alebo si myslíte, že na ňu viete odpovedať?)

- Rátate s tým, že ani vy, ani váš partner nebudete stále upravení, voňaví, v dobrej nálade a nebudú vás obchádzať choroby a rôzne nevoľnosti? (Ak nie ste schopná stotožniť sa s predstavou, že jeden z vás bude niekedy vyzerať "pod obraz" a náladu bude mať "pod psa", zabudnite na spoločnú strechu nad hlavou. Musíte dospieť, alebo bývať sama.)

SVADBA PREDO DVERMI

- Plánujete svadbu, lebo patrí k vašej predstave o živote alebo preto, že sa to od vás očakáva? (Ak pri rozhovoroch o svadbe presviedčate samu seba, že sa nemáte čoho báť, so svadbou rozhodne počkajte.)

- Ste v blízkosti svojho partnera šťastná alebo vás teší predstava, že získate status vydatej ženy? (Ak sa vydávate iba preto, aby ste svojmu okoliu niečo dokázali, je to krok do prázdna. Vy a iba vy budete žiť s tým, za ktorého sa vydáte.)

- Dokáže sa váš partner ospravedlniť? (Ak je to neomylný "chlapák" na pohľadanie, stiahnite sa skôr, ako bude neskoro.)

- Poznáte priateľov svojho budúceho manžela? (Ak neviete, s akým typom ľudí sa váš partner priatelí a ako sa jeho priatelia správajú k svojím priateľkám a manželkám, zistite si to.)

- Cítite s mužom, ktorési si chcete vziať za manžela, výnimočnú spriaznenosť alebo sú vaše city "také normálne"? (Ak váš budúci manžel nemá nič, čo by ho vo vzťahu k vám výrazne odlíšilo od iných mužov, so svadbou sa neponáhľajte.)

- Ako váš partner vníma ťažko vyčísliteľné investície do rodiny, ktorými sú tehotenstvo, pôrod, starostlivosť o dieťa? (Ak si váš partner neuvedomuje, čo to všetko znamená a ešte ráta aj s vaším finančným príspevkom do domácnosti, nechajte ho v rukách osudu a poohliadnite sa po niekom inom.)

SKÔR AKO POVIETE ÁNO

- Máte už zodpovedanú otázku, do akej miery sa znesiete s jeho rodinou a do akej miery sa znesie on s tou vašou? (Ak si myslíte, že je to vedľajšie, opýtajte sa na to žien, ktoré sú už vydaté.)

- Hovorili ste spolu o chorobách, ktoré sa v oboch rodinách vyskytli? (Spoločne zdieľaná budúcnosť a rodičovstvo si vyžadujú prediskutovať aj túto tému.)

- Poznáte názor človeka, ktorý vám po svadbe "bude chcieť hovoriť do života", čo si myslí o postavení ženy v rodine a spoločnosti; čo si myslí o rozdelenej starostlivosti o deti; čo si myslí o vašom postoji ku kariére alebo k domácnosti? (Odborníci radia: Bez poznania týchto odpovedí na vstup do manželstva ani nepomýšľajte!)

- Je váš budúci manžel schopný rešpektovať, že si necháte svoje pôvodné priezvislo? (Ako asi bude vyzerať život po boku archaicky zmýšľajúceho muža, keď vyprchá vzájomné očarenie?)

- Ako si potenciálny otec vašich detí predstavuje výchovu a čo si myslí o telesných trestoch? (Túto zásadnú otázku veľa žien podceňuje. Následky bývajú nepredstaviteľné.)

- Ako sa bude "narábať" s peniazmi? (Jedna z najzásadnejších otázok.)

- Dokážete odhadnúť (podľa rodičov, starších súrodencov, výberu priateľov, zamestnania...), ako vášho budúceho manžela zmenia roky? (Bude z neho suchopárny moralista a hundroš alebo kultivovaný spoločník?)

Veľa šťastia!