Problémy plochej nôžky

Nesprávne zvolená veľkosť obuvi, je jednou z príčin deformácie chodila, ktorá hrozí rovnako u detí ako aj u dospelých. Zároveň dochádza k nesprávnemu držaniu tela pri chôdzi.

Zdravá nôžka dieťaťa má dva oblúky, jeden pozdĺžny a druhý priečny. V prípade našľapovania chodidla na celú plochu, môžeme hovoriť o plochej nohe, ktorá vznikla poklesom klenby.

Vedeli ste, že deťom narastie v priebehu roka chodidlo od 15 do18 milimetrov? Z tohto dôvodu je nutné vymeniť v priebehu roka niekoľko párov topánočiek. Okrem správnej zvolenej veľkosti by rodičia mali vyberať detskú obuv s ortopedickou výstelkou, prihliadať na tvrdosť podrážky a stabilný pevný opätok. Kvalitná obuv nemá byť ťažká, má byť dostatočné mäkká a nesmie sa deformovať. Nevhodne zvolená obuv totiž môže zmeniť aj zdravé chodidlo.

Príčiny vzniku plochého chodidla
Najčastejšou príčinou vzniku plochej nohy je ochablé väzivo, ktoré spája drobné kĺby chodidla, vrodené vývojové chyby kostného systému, ochorenie svalov, genetické a dedičné ochorenia. Pri druhotnom vzniku plochej nohy býva na príčine okrem nevhodnej topánky, nadmerné státie, nadváha, reumatické a kĺbové ochorenia či úrazy.

U malých detí sa začína vyvíjať klenba na chodidle v 2. až 3. roku života. Z tohto dôvodu je zložité zistiť príznaky plochej nohy do troch rokov. Preto by si rodičia mali všímať okrem klenby chodila aj smer našľapovania päty a kolien. Ak majú tendenciu vybočovať, môže ísť o plochú nôžku. Priečna a pozdĺžna klenba na nohách sa začína formovať v predškolskom veku, zároveň u detí rýchlejšie rastú kosti ako svaly; preto sa deti často sťažujú na bolesť dolných končatín. V tomto období odborníci odporúčajú rodičom, aby s deťmi precvičovali chodidlá a naťahovali lýtkové aj bedrové svaly.

„Cvičenie“ hrou
Ortopédi vypracovali rôzne cviky zamerané na chodidlá a posilňovanie klenby, ktoré sú príťažlivé aj pre deti. Spoločne sa pri nich zabavíte . Nechajte sa inšpirovať niekoľkými z nich. Prstami nôh dieťa uchopuje a dvíha guľôčky, handričky či ceruzky. Vhodné sú výpony na špičkách a výpady, kedy dieťa striedavo vykračuje nohami a pritom sa opiera buď o celé, alebo špičku chodidla. Väčšie dieťa môže písať striedavo nohou tak, že uchopí ceruzku medzi palec a druhý prst. Cviky je vhodné cvičiť aj preventívne, pravidelne a dôsledne, radšej v kratších sériách, aby sa dieťa neunavilo a malo z cvikov radosť.

Naboso áno či nie?
V tomto prípade platí, že dieťa posiľňuje klenbu na nôžke pri behaní naboso po tráve, piesku, kamienkoch, čiže po nerovnom a kvalitatívne rôznorodom teréne. Takýto beh naboso, vyvoláva podráždenie nervových receptorov a trénovanie drobných svalov chodidla. V interiéri na tvrdej podlahe a kobercoch, treba nosiť vhodné papučky. Výnimkou sú moderné koberce s vysokým a huňatým vlasom.

Správna obuv – prevencia plochej nohy
Vieme, že kvalitné detské topánočky nie sú najlacnejšie, napriek tomu by dieťa nemalo dediť obuv po súrodencovi. Kupovať správnu veľkosť obuvi, s ortopedicky vytvarovanou výstelkou z kože a vystuženou pätou. Meniť obuv počas dňa – prezúvať sa. Pri plochej nohe treba navštíviť ortopéda, ktorý odporučí ortopedické vložky (voľne dostupné alebo vyrobené na mieru) do každej topánky alebo špeciálnu ortopedickú obuv.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.