Prvé hodinky pre deti

Malé, veľké, ručičkové, čí digitálne? Súčasný trh ponúka naozaj široký výber hodiniek nielen pre dospelých, ale aj pre deti. Kedy je vhodný čas na prvé hodinky a ako ich správne vybrať?


Ako vybrať tie správne, na čo si dávať pozor a od akého veku má nosenie hodiniek význam?

V súčasnej dobe sú hodinky postupne vytláčané mobilnými telefónmi a naneštastie sú nimi veľmi často nahrádzané úplne. Praktickosť hodiniek je však nesporná, keďže sa nosia permanentne na ruke a častosť vybitia v porovnaní s mobilom je neporovnateľne nižšia. Navyše, ušetríte si tak výhovorky zo strán detí, ktoré sa budú odvolávať na to, že kvoli vybitému mobilu nevedeli koľko je hodín, a preto prišli neskoro. 

Hodinky nielen ako praktická pomôcka

Hodinky sú skutočným pomocníkom, keďže pomocou nich sa deti dokážu lepšie zorientovať a využívať čas plnohodnotnejšie. Ako hovorí detská psychologička, Mgr. Ľuboslava Sinčáková, ,,nosenie hodiniek u detí je veľkým pozitívom najmä v možnosti vnímania, koľko času im zaberajú jednolitvé aktivity. S pomocou rodičov si tak môžu naplánovať a odsledovať jednotlivé časové úseky počas dňa. Pre deti je pomocou hodiniek ľahšie zorientovávanie sa aj pri rôznych aktivitách, čím sa naučia pochopiť a odhadnúť, koľko trvá hra napríklad v dĺžke jednej hodiny a čo znamená ísť do postele o 8 hodine večer.“

Na Slovensku je určovanie času zakomponované v detských osnovách v prvých ročníkoch základnej školy. Deti sa učia výhradne na ručičkových hodinách, na ktorých sú viditeľné čiarky, zodpovedajúce hodinám, minútam a sekundám.  Práve týmto spôsobom si dokážu najlepšie predstaviť koľko sekúnd má jedna minúta, koľko minút jedna hodina a z koľkých hodín pozostáva celý deň. Pochopenie časových úsekov je tak kľúčovým faktorom, pre naučenie sa na hodinkách.

Ručičkové či digitálne?

Ak sa rozhodujete medzi kúpou ručičkových alebo digitálnych hodiniek, položte si otázku, či Vaše dieta dokáže určiť čas na tých ručičkových . Ak áno, pokojne  môžete siahnuť po digitálnych. V opačnom prípade to však detská psychologička Mgr. Ľuboslava Sinčáková neodporúča.

,,Digitálne hodinky sú vhodnejšie pre staršie deti, pretože majú často viacero fukncií, čím sa pre ne stávajú omnoho atraktívnejšie. Tiež sú zhotovené z materiálu, ktorý je vhodnejší pri športových aktivitách, sú vodotesné a veľmi často majú v sebe zakomponované stopky na meranie času. Ak je teda Vaše dieťa aktívny športovec, je to tá najlepšia alternatíva a určite po nich siahnite. Samozrejme, ak sú hodinky nosené po celý deň, musia byť zhotovené z príjemného materiálu akými sú – textil, koža alebo silikón. Remienok z kovu je pre deti príliš ťažký a chladný, preto sa neodporúča. Ak si však vaše dieťa na hodinky nedokáže zvyknúť a vadia mu, zvoľte tie, ktoré sa dajú napríklad zavesiť na krk a vyzerajú tak ako prívesok,“ hovorí marketingová manažérka spoločnosti Klenoty Aurum, Silvia Wenderlová.


Hodinky ako skvelý darček aj pre staršie deti

Hodinky sa tiež s postupom času stávajú veľmi obľúbenou darčekovou alternatívou aj pre tínedžerov. Ak po nich siahnete pri udalostiach akými sú narodeniny, maturita alebo štátnice, určite neprestrelíte. Ako hovorí Silvia Wendrelová, marketingová manažérka spoločnosti Klenoty Aurum ,,dnešný trh ponúka široký výber kvalitných značkových hodiniek v rôznych farebných prevedeniach a parametroch. Hodinky sú preto výbornou voľbou ako hodnotný darček pre deti vo vyššom veku, kedy sa hodinky stávajú nielen praktickým pomocníkom ale aj krásnym módnym doplnkom. V našich predajniach nájdete kúsky, ktoré si Vás a Vaše dieťa skutočne získajú.“

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.