Plávanie môže byť liekom na poruchy pozornosti

Napísal Jelizaveta a Juraj, Plutvy.sk 22. september 2015

„Moje dieťa je často nepozorné, hyperaktívne, má impulzívne správanie, už neviem čo mám s ním robiť.“  Posťažovala sa jedna mamička druhej.


Máte aj Vy doma drobca, ktorý neobsedí? Počet detí, u ktorých sa prejavujú poruchy správania, stúpa. Klinickí lekári a odborníci sa všeobecne zhodujú, že 5 až 10 percent všetkých detí je mimoriadne nepokojných. Stále viac sa stretávame u detí s poruchami pozornosti ako je ADD (Attention Deficit Hyperactive Disorder) aalebo ADHD (Attention Deficit Hyperactive Disorder) teda porucha pozornosti spojená s  hyperaktivitou. Zvyčajne sa obe formy diagnostikujú medzi šiestym a deviatym rokom veku dieťaťa, no výraznejšie formy prejavu vie odborník rozoznať oveľa skôr. Ak má Vaše dieťa syndróm poruchy pozornosti, nevešajte hlavu. Zamerajte sa na silné stránky dieťaťa, pomáhajte mu rozvíjať jeho talent a schopnosti. Chváľte, povzbudzujte, motivujte a odmeňujte ho aj za malé úspechy. Vaše dieťa bude potrebovať, aby ste ho vo všetkom citlivo a trpezlivo podporovali. Veľké úlohy rozložte na viacero menších. Zabráňte pocitom menejcennosti. Je potrebné tieto deti láskavo a taktne chrániť pred opakovanými zážitkami neúspechu v súťažiach, v ktorých pre svoje ťažkosti nemusia vynikať. A myslite na to, že u väčšiny detí táto porucha s nástupom puberty odznieva sama.

Pokrok je možný

Pravdou je, že Vy môžete urobiť mnoho pre svoje dieťa. Využite jeho silu a energiu pozitívnym smerom, na zdraviu prospešnú činnosť, napríklad pravidelné plávanie.

Odborníčka na problematiku detského plávania, predsedkyňa asociacie Vodné deti a majiteľka klubu Kvapka Mgr. Blanka Krajčovičová hovorí: "Dieťa má problém so sústredením sa na činnosť, nie so športom. Plávanie môže veľmi napomôcť k zlepšeniu jeho stavu. Skúsenosti to dokazujú a s veľmi dobrými výsledkami. Je dobré si uvedomiť, že plávanie je monotónne a kým dieťa činnosť nedokončí, prostredie – teda voda – ho nepustí. Dieťa nemôže jednoducho zostať v strede bazéna. Vodné prostredie je špecifické aj čo sa týka vzťahov medzi deťmi a „vyrušiteľnosti“. Je fyzicky náročné vo vode prestať plávať a venovať sa inej činnosti. Bazén je ohraničený a možnosti prejavu tiež. Toto pri deťoch s ADHD alebo ADD vie skúsený odborník využiť. Preto sú potrebné špeciálne postupy a odborník, ktorý rozumie podstate problému. Zvyčajne sa takýmto deťom na plaveckých kurzoch venujú v skupinách inštruktorky pedagogického zamerania."

Systematické plávanie môže pozitívne ovplyvniť imunitný systém, koordináciu pohybu, posilnenie svalstva a taktiež blahodarne pôsobí na spánok hyperaktívneho dieťaťa. Navyše pravidelné tréningy plávania pomáhajú rozvíjať vlastnosti ako cieľavedomosť, sebaovládanie, samostatnosť a disciplinovanosť, čo určite ocení v dospelosti každé také dieťa. Ak sa rozhodnete pre plavecký kurz, nie je potrebná žiadna špeciálna príprava. Je dobré ak sa s dieťaťom porozprávate a vysvetlíte mu kam ide, prekonzultujete to s trénerom prípadne s lekárom. A aby bolo plávanie pre Vaše dieťa, napriek poruchám pozornosti, čo najväčším potešením, vyberte mu vhodné plavecké pomôcky.
Máme pre Vás zopár rád a tipov, čím môžte potešiť svojho malého plavca, aby sa cítilo bezpečne, neublížilo si a malo radosť z plávania. Ak sa dieťa nachádza ešte v prípravnej fáze, pomôžu nadľahčovacie pomôcky, v tom ako zaujať splývavú polohu vo vode, vďaka ktorej sa naučí dobre plávať. Pri prechode z prípravnej do základnej už môžeme zaradiť detské plavecké okuliare, plutvy a iné pomôcky, ktoré pomôžu zamerať sa na nácvik techniky, pridáme dosky, pontóny, pásiky. Pri prechode do zdokonaľovacej môžme zapojiť všetky predchádzajúce a navyše pomôcky pre rozvoj sily a techniky plaveckých spôsobov, teda packy, osmičky, štartové bloky a pod.

Pri výbere je rozhodujúci vek, ak sa dieťa učí plávať, v nižšom veku volíme zaujímavé pomôcky z hľadiska farby a tvaru, napríklad chlapci preferujú dosky v tvare autíčok, rakiet, dievčence žabky alebo kvetinky. V nižšom veku tiež volíme viac hračiek napríklad ponáracie hračky, vodolepky, loptičky, ktoré poslúžia na spestrenie lekcií a zároveň precvičenie plaveckých zručností. Výber pomôcok ovplyvňuje aj vodné prostredie, pokiaľ sa dieťa ešte len učí plávať, v chladnejšej bazénovej vode, alebo v prírodných vodách je neoprénový oblek nevyhnutný. Pocit chladu by odrádza dieťa od lepšieho výkonu.
Plavecké okuliare prinášajú nadšenie a nové výzvy. Súčasne plnia aj ochrannú funkciu pred bazénovou chémiou. Pokiaľ malému plavcovi vadí voda v uškách, alebo je náchylné na choroby ucha, je dobré mať po ruke štuple do uší a čelenku, ktorá ich prichytí. Niektorí malí plavci potrebujú štipce na nos.

Nezabúdajme na bezpečie, preto v mori a prírodných vodách, odporúčame mať vždy po ruke nadľahčovaciu pomôcku výraznej farby. Akokoľvek vie dieťa plávať, nedá sa zaručiť, či sa náhodou nenapije, nedostane kŕč, neskanikári. Tak si môže oddýchnuť aj ďalej od brehu


Dnes je dostupný široký výber plaveckých pomôcok a doplnkov pre malé i väčšie deti, pre začiatočníkov i pokročilých plavcov. Vždy pri nákupe preferujme funkčnosť a kvalitu pred krásou a nižšou cenou. Zväčša platí, že plavecké pomôcky zakúpené v supermarketoch sú lacné, farebné, zabalené tak aby ste ich nemohli vyskúšať. A čo je najdôležitejšie, sú vyrobené z menej kvalitných a bezpečných materiálov, ktoré nemusia priniesť dieťaťu očakávanú radosť a pôžitok. Ako a koľko investovať do  plaveckých pomôcok je na každom z nás, no nezabúdajme pri tom rešpektovať záujmy dieťaťa. Pri výbere vhodných pomôcok na plávanie Vám v špecializovanom obchode Plutvy.sk, radi poradíme, pomôžeme, povieme vlastné skúsenosti, budeme sa Vám individuálne venovať.



Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.