UV žiarenie je nebezpečné hlavne pre deti

Aj vy po zime ledva čakáte, kedy sa vyberiete na prechádzku jarnou prírodou? Slniečko vám pošteklí nos, vzduch je prevoňaný čerstvou trávou a všade znie veselý štebot. 


Jarná príroda skutočne hladí dušu.
 Zdravý pobyt na slnku má však dôležité pravidlá.

Zdravší vďaka slnku

Počas pobytu na slnku sa zvyšuje hladina hormónov šťastia a produkuje sa mimoriadne dôležitý vitamín D, ktorého máme v zime nedostatok. Vitamín D je nevyhnutný pre vstrebávanie vápnika. Prejavmi nedostatku kalcia sú krehkejšie kosti, kazovejšie zuby, svalové triašky, tŕpnutia rúk, pier a pod.

U detí sa dlhodobý deficit vitamínu D prejavuje vyšším rizikom cukrovky 1. typu, krivicou, deformáciou hrudníka, lebky či stavcov. Preto v minulosti dostávali slabé alebo „krivé“ deti rybí olej, ktorý je na tento vitamín veľmi bohatý.

Podľa mnohých štúdií vitamín D výrazne znižuje riziko rakoviny vnútorných orgánov, vysokého cholesterolu a krvného tlaku, cukrovky i roztrúsenej sklerózy.

Nebezpečná radiácia

Slnečné lúče sú zdrojom UV žiarenia, je to bežnejší názov, keď si však povieme, že je to ultrafialová radiácia, už to znie nebezpečnejšie. Na Zem dopadajú dva druhy žiarenia UV-A a UV-B.

UV-A preniká do hlbších vrstiev kože, urýchľuje vznik stareckých škvŕn a vrások tým, že poškodzuje elastické vlákna. Preto je slnená pokožka nadmerne vysušená.

Nebezpečnejšie je však UV-B žiarenie, ktoré pociťujeme priamo na pokožke. Jeho vplyvom dochádza k spáleniam, čo je však horšie, každé spálenie zvyšuje riziko rakoviny kože.

Najcitlivejšie na tieto žiarenia reagujú ľudia so svetlou pokožkou a deti. Ich koža je veľmi jemná a tenká, nemá ešte toľko vrstiev ako koža dospelého človeka.

Zničený filter

Obrovským filtrom, ktorý zachytáva UV žiarenie, je ozónová vrstva „obaľujúca“ Zem. V posledných rokoch sme si však tento filter veľmi poškodili používaním mnohých chemikálií. Ozónové diery sú oslabené vrstvy ozónu a najvýraznejšie sú pri zemských póloch, čo už prinieslo aj svoje výsledky – zvýšený počet rakoviny kože.

Na každú dieru je záplata

Aj keď na ozónovú dieru zatiaľ záplata nie je, chrániť seba i deti pred UV žiarením sa dnes dá už celkom účinne.

Absolútnym základom sú kvalitné opaľovacie krémy. Možno sa vám zdá priskoro natierať sa opaľovacím krémami na jar, pravdou však je, že po zime, kedy si pokožka od slnka odvykla, je oveľa citlivejšia ako v lete. Sebe i detičkám preto natierajte ruky i celé tváre vrátane uší.

Deti do roka nesmú byť na priamom slnku vôbec. Pri vození by batoľa malo byť chránené strieškou s UV ochranou. Taká je napríklad pri trojkolka, ktoré je zároveň otvoreným kočíkom od výrobcu Smart Trike.

Foto: www.mackoviahracky.sk

Hlávku menších i väčších detí chráňte čiapočkou a pobyt na priamom slnku obmedzte na minimum, radšej sa prechádzajte v tieni stromov.

Väčším deťom pri pobyte vonku zabezpečte zátišia bez slnka – pieskovisko pod stromami, šmykľavku pod prístreškom, prípadne detský záhradný domček, kde sa dieťa môže prehrať niekoľko hodín bezpečne ukryté.

 

Foto: www.mackoviahracky.sk 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.