Nočné pomočovanie detí

Nočná enuréza je po alergii druhým najčastejším problémov u detí. Ak sa váš syn či dcéra budí ráno v mokrej postieľke, určite neodkladajte návštevu lekára.


Príčina vzniku nočného pomočovania
je veľmi často fyziologická – ide o nedozretosť spojenia medzi mozgom a močovým mechúrom. Kontrolovať výdaj moču najprv počas dňa je väčšina detí schopná okolo 3. roku života. Neskôr to dokážu aj v noci. Ak však dochádza u dieťaťa staršieho ako 5 rokov k nekontrolovateľnému úniku moču počas spánku, hovoríme o nočnom pomočovaní (odborne primárnej nočnej enuréze).

Poraďte sa s lekárom

Ak sa váš syn či dcéra budí ráno v mokrej postieľke, určite neodkladajte návštevu lekára. "Nočné pomočovanie je veľmi rozšíreným problémom. Netreba však čakať, kým z neho dieťa vyrastie. Za ten čas sa môže poškodiť traumou jeho psychika a spôsobí mu to problém na celý život. Ročne sa na nočné pomočovanie spontánne vylieči iba u 1-2  detí z 10, ktoré majú tento problém. Ba dokonca, v dvoch percentách prípadov pretrváva problém nočného pomočovania aj v dospelosti," hovorí detská psychiatrička, Terézia Rosenbergerová.

Dôležité je, aby ste zostali v pohode a svojho syna či dcéru zbytočne nevystavovali ešte väčšiemu stresu, aký zažíva ráno v mokrej posteli. "Pomočovanie vyvoláva u dieťaťa pocit hanby a strachu z odhalenia. Nemôže totiž spať u kamaráta, nemôže chodiť na školské výlety, navštevovať školu v prírode... Štúdie dokázali, že deti s pomočovaním sú zmätené, nahnevané, depresívne a môžu mať veľké ťažkosti pri kontakte s kamarátmi a pri plnení si školských povinností," dodáva Terézia Rosenbergerová.

 

Rady nad zlato

Dbať by ste mali najmä na pitný a spánkový režim, ako aj režim močenia dieťaťa.

  • Zabaľte okrem desiaty pre prváčika aj vodu, aby počas dňa pravidelne pil a neprišiel domov smädný. Poobede a večer už obmedzte príjem tekutín. Po 17. hodine by už dieťa nemalo piť vôbec, v prípade veľkého smädu len 3 – 4 hlty čistej vody.
  • Do postele nažeňte prváčika vždy v rovnakom čase. Ideálne, keď si ľahne vo vyvetranej miestnosti pod ľahkú prikrývku. Určite pred spaním neopakujte naučené anglické slovíčka, venujte sa pokojnejším aktivitám. Ak sa dieťa pomočí, ráno ho osprchujte, aby malo pocit sviežosti.
  • Vycikať a spať - je takisto zlatým pravidlom. Tesne pred spaním by sa malo dieťa vymočiť. Pravidelnosť v chodení na záchod by mala byť aj počas dňa, každé dve až tri hodiny.
  • Okrem úspechov škole si veďte aj záznam o tom, čo prváčik vypil a koľkokrát bol na WC. Pomôže to vám i lekárovi, ktorý bude od vás tieto informácie pri návšteve ambulancie požadovať.
  • Na nočné budenie ako prevenciu pomočovania nie sú jednotné názory. Pri prerušovaní spánku sa však dieťa dobre nevyspí (často ani rodičia) a môže mať problém s udržaním pozornosti v škole. Preto je lepšie využiť ostatné možnosti liečby, ktoré sú jednoduchšie aplikovateľné.
  • Ak režimové opatrenia nevedú k úplnému vyliečeniu nočného pomočovania, lekár obvykle navrhne medikamentóznu liečbu.

Všetky informácie k nočnému pomočovaniu detí nájdete aj na stránke www.suchapostielka.sk.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.